DBC Onderhoud

Verslag gebruikersbijeenkomst DBC ggz vrijgevestigden 9 november 2009
19-11-2009 09:46

Verslag gebruikersbijeenkomst DBC ggz vrijgevestigden 9 november 2009 Tijdens de gebruikersbijeenkomst DBC ggz vrijgevestigden van 9 november werden door de aanwezigen kritische vragen gesteld en informatie en kennis uitgewisseld. De aanwezige vrijgevestigde psychiaters, psychologen en psychotherapeuten blijken inmiddels met het DBC-systeem te kunnen werken, maar zetten kanttekeningen bij gevolgen van het DBC-systeem, die buiten de reikwijdte van DBC-Onderhoud liggen.

Kanttekeningen betreffen bijvoorbeeld bevoorschotting door zorgverzekeraars en privacyaspecten van aanleveringen aan het DIS. DBC-Onderhoud geeft antwoord op de vragen en licht ook de voornemens in de toekomst toe.

Â

Release 2010 wijzigingen en spelregels
Itske Lindhout en Valentijn Nijsten
Klik hier voor de presentatieÂ

Â

Itske Lindhout geeft aan dat de start van het DBC-systeem in de ggz met name voor de vrijgevestigden veel problemen met zich heeft meegebracht.
Het DBC-systeem voor de ggz is geïmplementeerd per 2008, terwijl er op dat moment nog geen volledige visie over de werking en de gevolgen was uitgekristalliseerd. De doorontwikkeling van alle DBC-systemen gebeurt volledig op basis van DIS-data. Een deel van de DIS-data van de ggz wordt onvolledig of onjuist aangeleverd. De aanwezigen herkennen de top 5 van validatiefouten niet. Als het goed is filtert de registratiesoftware fouten eruit.

Release 2010 Technische aanpassingen
Valentijn Nijsten geeft aan dat de release DBCâs ggz 2010 ten opzichte van DBCâs ggz 2009 een aantal wijzigingen en verbeteringen bevat. Eén van de belangrijkste wijzigingen betreft een splitsing tussen zorg die wordt aangeboden vanuit de ggz en forensische zorg. In de productstructuur is een belangrijke wijziging doorgevoerd. Bij alle hoofdgroepen voor behandeling wordt de productgroep met de hoogste tijdsgrens gesplitst in twee nieuwe productgroepen. Dit sluit beter aan bij de daadwerkelijke registratie van de zorgactiviteiten in het veld. Daarnaast zullen enkele varianten verdwijnen en onderscheidende activiteiten wijzigen. De release DBCâs ggz 2010 gaat in op 1 januari 2010.

Met deze wijzigingen sluit de release 2010 beter aan bij de zorgactiviteiten in het veld. Naast deze inhoudelijke verbeteringen en verduidelijkingen is ook het begeleidende spelregeldocument qua leesbaarheid en indeling verbeterd.

Â

Antwoorden op vragen van aanwezigen: de productstructuur en de wijzigingen zijn beschreven in een verantwoordingsdocument. Â Vrijgevestigden leveren minder data aan bij het DIS, zijn de varianten statisch niet relevant? Er wordt in het DIS geen onderscheid gemaakt tussen producten van ggz-instellingen en vrijgevestigden. Bij de doorontwikkeling moet binnen een product voldoende onderscheid gemaakt kunnen worden om een wijziging door te voeren. Een voorbeeld van gewijzigde onderscheidende activiteiten is bijvoorbeeld eerst psychotherapie, nu is dat farmacotherapie.
Aanwezigen vinden het DBC-systeem, dat een gemiddelde is van instellingen en vrijgevestigden niet goed, omdat de specifieke inbreng van vrijgevestigden mogelijk wegvalt in de totale data.

Het onderscheid tussen 90% data van instellingen en 10% vrijgevestigden levert een gemiddelde op, dat mogelijk niet de productie van vrijgevestigden weerspiegelt. De NZa heeft de productstructuur voor 2010 vastgesteld .
Voor de aanwezigen is een belangrijk probleem betaling achteraf.

Vraag: bij de ggz wordt â in tegenstelling tot de somatiek- geen onderscheid gemaakt tussen kostendeel en honorariumdeel, komt dit er wel aan? De minister van VWS vindt de huidige GGZ- systematiek leidend, NVvP heeft hierop beroep aangetekend. Dit probleem moet duidelijker worden via het zorgzwaartepakket; binnen NVvP is de afdeling ziekenhuispsychiatrie hiermee bezig.
Â

Doorontwikkelpunten 2010 en verder
De door de aanwezigen gewenste mogelijkheid van deeldeclaraties is naar alle waarschijnlijkheid mogelijk vanaf medio 2010, dit moet dan ook bij de zorgverzekeraar worden doorgevoerd. De aanwezigen wordt gevraagd om eventuele knelpunten met betrekking tot de productstructuuur en de tarieven te mailen naar de beroepsverenigingen en de NZa.

Registratie en declaratie
Frouke Snoep van Cure4Finance geeft een heldere toelichting op registratie- en declaratieproblematiek. Klik hier voor de presentatie.Â

DIS
Eise Douma, manager van het DIS, licht een aantal vraagstukken rondom de volledigheid, juistheid en tijdigheid van de DIS-data toe. Klik hier voor de presentatie.Â

Inzicht in die aspecten is van groot belang voor alle partijen. Zowel voor de zorgaanbieders zelf, als voor de beleidsmakers. Een aantal aanwezigen heeft een kritische houding ten opzichte van de privacyaspecten van de DIS-registratie. Eise Douma geeft aan hoe de versleuteling van de data tot onherkenbaar en onherleidbare pseudoniemen plaatsheeft. Daarbij wordt toegelicht dat de eerste versleuteling plaats vindt bij de zorgaanbieder zelf door middel van de PVM (de privacyverzendmodule) en de tweede versleuteling wordt uitgevoerd door de ZorgTTP, voordat de data in het DIS worden opgenomen. Deze zogenoemde Trusted Third Party staat onder toezicht van het College Bescherming Persoonsgegevens, dé privacywaakhond van Nederland. Alle branchepartijen hebben ingestemd met dit systeem.

Â

Uit de bijeenkomst blijkt dat er behoefte is aan een volledige beschrijving van alle ICT-eisen waaraan een zorgaanbieder moet voldoen. Het is niet alleen het DIS waar rekening mee gehouden moet worden; ook de trajecten rond declaratie met gebruikmaking van onder andere Vecozo, zijn complex. Bij het DIS is ten aanzien van de aansluiting op de ZorgTTP en het DIS zelf, een stap-voor-stap beschrijving beschikbaar waarin alle informatie over aanlevering aan het DIS is opgenomen. Benadrukt wordt dat de
branchevertegenwoordigende organisaties hier een rol in spelen.

Â

Kenmerkende quote uit de bijeenkomst: âhet duurt even voor je aangesloten bent, maar als je eenmaal aangesloten bent loopt het als een treinâ.

Â

Eise Douma gaf daarbij aan dat bij het Service- en informatiecentrum van DIS een aantal enthousiaste medewerkers graag bereid is om het aansluitingsproces zo goed mogelijk te begeleiden.

Â