DBC Onderhoud

Onderzoek zorgzwaarte voor productstructuur ggz 19-11-2009 10:30

Onderzoek zorgzwaarte voor productstructuur ggz Door diverse brancheorganisaties zijn in de loop van 2009 knelpunten met betrekking tot de productstructuur GGZ aangegeven. Een aantal zorgaanbieders geeft aan niet uit te komen met de producten en tarieven in de huidige productstructuur GGZ. DBC-Onderhoud heeft deze punten verzameld in het dossier zorgzwaarte. Zorgzwaarte wordt hiervoor onderzocht in twee fasen, namelijk een voorbereidingsfase en een analyse fase.

Een aantal zorgaanbieders geeft aan niet uit te komen met de producten en tarieven in de huidige productstructuur GGZ. Allereerst zijn de aangedragen knelpunten geïnventariseerd met behulp van een vragenlijstonderzoek onder zorgaanbieders in de 2e lijns GGZ. Gezien de sterke variatie in de door zorgaanbieders aangedragen informatie over de zorgzwaarteproblematiek is gekozen voor een extra voorbereidende stap om zorg te dragen voor een zorgvuldige basis van de analyse van zorgzwaarte. Er zullen daarom in 2009 expertgroepen worden opgesteld om de informatie verder te duiden. De expertisegroepen hebben tot doel om in 1 tot 2 bijeenkomsten de sterke variatie terug te brengen tot een beperkt aantal specifieke patiëntgroepen met bijbehorende behandel/verblijfgroepen en afwijkingen qua activiteiten cq beroepenprofiel.

Â

Met behulp van de DIS data zal vervolgens in de analysefase de verdere analyse van de patiëntgroepen met zorgzwaarte plaatsvinden. Op basis van deze analyse kunnen aanbevelingen worden gedaan voor oplossingen in 2011 en verder. Het project analyse zorgzwaarte loopt vanaf augustus 2009 en zal vooralsnog doorlopen tot februari 2010. De branches worden hiervoor via verschillende overleggen door DBC-Onderhoud geïnformeerd en geconsulteerd.