FloraHolland


Bolbloemenbericht week 46

FLORAHOLLAND (19 november 2009) - Vrijwel alle bolbloemen werden weer een stukje beter betaald dan vorige week. Over de hele linie worden wat minder bloemen aangevoerd dan normaal om deze tijd van het jaar. Vrijwel alle bloemen werden duurder. De bijna 24 miljoen bolbloemen gingen nu voor EUR 0,31 van de hand en dat was bij ruim 5 procent minder aanvoer een verbetering van 2 cent.
Ten opzichte van vorig jaar ligt de bolbloemenaanvoer 7 procent lager en is er sprake van grote verschillen tussen de productgroepen, waarbij de varkenscyclus weer een schoolvoorbeeld kent: stijgende aanvoer betekent meestal een forse prijsdaling en daar waar minder wordt aangevoerd dan vorig jaar is veelal een mooi prijsherstel te noteren. De mondiale markt is nog altijd fragiel, zo valt te vernemen uit de hoek van exporteurs. Grote bloemenfeestdagen liggen nog niet in het verschiet en dus zullen goede prijzen vooral moeten komen van minder aanbod.

Tulpen
De tulpen noteerden een geringe uitbreiding na de explosieve toename van de afgelopen weken. Bijna 8 miljoen tulpen verwisselden voor EUR 0,17 van eigenaar en een beter bewijs dat de handel ook weer op gang begint te komen is er niet. Want het is bij ruim 1 procent meer aanvoer bijna 2,5 centen meer opbrengst per stuk en dat is een mooie opleving.
Ten opzichte van vorig seizoen wordt er 20 procent meer aangevoerd en daalt de prijs met 10 procent.

In Aalsmeer werden er ook weer een kleine miljoen stuks meer aangevoerd deze week. De prijs lag ruim een cent achter op de vergelijkbare week vorig jaar. De kleur geel heeft het moeilijk en als er een keuropmerking bij stond ging de prijs van de 'Strong Gold' al naar een EUR 0,11. Zware tulpen van de andere kleuren doen het wel redelijk tot goed. Ook de aparte tulpen in kleine aantallen komen aan prijzen tussen de EUR 0,40 en de EUR 0,30.
Het gemiddelde kwam deze week uit op ruim EUR 0,17.

In Rijnsburg nam het aanbod tulpen licht af en dat was opvallend. De middenprijs lag mede daardoor bijna 3 cent hoger dan een week geleden. Op maandag werden de tulpen het minst betaald maar werd met EUR 0,42 voor een partij 'Apricot Parrot' wel de hoogste prijs genoteerd. Het verschil met vrijdag bedroeg bijna 2 cent. De weekmiddenprijs kwam uit

op EUR 0,17.

Lelies
Het lelieaanbod daalde, met uitzondering van de Longiflorums, over de gehele linie waarbij de prijzen ten opzichte van vorige week stabiel bleven bij alle hoofdgroepen. In vergelijking met vorig seizoen is het contrast schril. 25 procent minder Longiflorums doen het nu met EUR 0,42 een stuiver beter. Bij de Aziaten is de afname bijna 40 procent in stuks en is de prijs met EUR 0,34 ruim 2 cent hoger. 10 Procent minder LA-hybriden noteren met EUR 0,33 eveneens een verbetering van ruim
2 cent en de Orientals zijn in deze de enige dissonant. Niet ten opzichte van de varkenscyclus, want die is onverkort van toepassing, als wel in het licht van de hier geconstateerde stuks- en prijsontwikkeling: ruim 2 procent uitbreiding levert met EUR 0,60 gemiddeld een prijsdaling van 7 centen.

In Aalsmeer kwam de aanvoer van Oriental lelies deze week ongeveer 5 procent hoger uit dan verleden jaar. Dit was met name aan vrijdag te danken waarop de aanvoer bijna 40 procent hoger lag dan toen. Helaas lukte het niet om de prijzen van voorgaande week vast te houden. Maandag was de prijs met bijna EUR 0,67 gemiddeld nog goed te noemen maar in het vervolg van de week moest deze terug naar EUR 0,57. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs ruim een dubbeltje hoger. Zware lelies zakten naar het eind van de week steeds wat verder weg in prijs, terwijl er juist relatief veel lichtere lelies werden geveild. Deze week waren er een aantal opvallende verschuivingen in assortiment te zien in verhouding met verleden jaar. 'Helvetia', 'Robina', 'Rio Negro', 'Merostar', 'Alma Ata' en 'Sorbonne' werden fors minder aangevoerd. Terwijl van soorten als 'Canberra', 'Siberia', 'Medusa' en 'Universe' juist fors meer werd aangevoerd, tot meer dan het dubbele van vorig seizoen. De aanvoer in de veilgroep Longiflorum was ongeveer gelijk aan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag, met rond de 4 dubbeltjes per steel, ongeveer 15 procent hoger dan verleden jaar. Zowel 'White Heaven' als 'White Europe' en 'White Elegance' werden deze week minder aangevoerd, evenals 'Triumphator' (-30 procent). 'Worldwhite' had deze week een aanvoer die ongeveer 50 procent hoger lag. De grootste groei in aanvoer liet 'White Triumph' zien.

De veilgroep LA/Aziaat had deze week een aanvoer die ongeveer 10 procent lager lag dan verleden jaar. Maandag lag de gemiddelde prijs nog op EUR 0,40, de rest van de week tot
EUR 0,35 per steel. Dat is een fractie beter dan vorig jaar. Grote dalers in aanvoer waren 'Tresor', 'Monte Negro', 'Brindisi' en 'Salmon Classic' met soms wel een halvering van de aanvoer. Grote stijgers in aanvoer waren er ook met 'Ercolano', 'Litouwen', 'Original Love' en 'Adventage'. Rood werd deze week over het algemeen goed betaald, ook roze geel en oranje deden het redelijk. Wit en crème blijven het over het algemeen het moeilijkst houden.

In Naaldwijk zagen we bij de Aziaten een zelfde beeld als vorige week. De aanvoer van 165.000 stelen met een middenprijs van EUR 0,39 werd deze week gekopieerd. Vorig jaar kwamen er 80.000 stelen meer voor gemiddeld EUR 0,35. Geel, wit en oranje waren deze week zeer gewild en gingen tot 2 kwartjes van de hand. Ondanks dat de aantallen LA-Hybride daalden deze week, gingen de prijzen ook licht naar beneden naar EUR 0,34 deze week. Dat is nog altijd 4 cent beter dan vorig jaar bij dezelfde aantallen.
De Longiflorum had een stabiele week. Met 207.000 stelen nauwelijks meer aanvoer en de prijs daalde met 0,5 cent naar EUR 0,42 per stuk. Vorig jaar werden er 100.000 stelen meer gebracht en moesten we genoegen nemen met EUR 0,36. Ook deze week hadden de 1 pitters de overhand op de klok. Bij de Orientals zagen we een lichte stijging in aanbod. Maandag was nog de beste dag van de week met EUR 0,67. Hierna zagen we de vraag flink dalen en zakten de prijzen naar 6 dubbeltjes op vrijdag. In Rijnsburg bleef het aantal lelies redelijk gelijk met week 45, maar het prijsniveau daalde zo'n 2,5 cent. Vooral de Aziaten (-4 cent) en LA-hybriden (-3,5 cent) zorgden voor de prijsdaling. Op maandag werden de Oriental-hybriden goed betaald. De duurste `Caroline Tensen' bracht EUR 1,40 op, terwijl dit verder in de week net boven de Euro uitkwam. `Landini' en 'Orginal Love' behaalden bij de Aziaten en LA-hybriden de hoogste prijzen met gemiddeld EUR 0,50.

Freesia's
De Freesia-aanvoer kelderde binnen een week naar 3,8 miljoen stuks. Dat was 15 procent minder dan vorige week en de prijzen deden het er, met EUR 0,16 voor de enkelbloemigen en ruim EUR 0,17 voor de dubbele cultivars, best op. Er staat ruim 20 procent minder aanvoer dan vorig jaar en ook ten opzichte van toen is het 2 cent beter. En daarmee weer een mooie teelt.

Irissen
De Irisaanvoer daalde met 10 procent naar 1,2 miljoen stuks concernbreed. De prijzen jojoden weer mee omhoog naar nu bijna EUR 0,12. Exact dezelfde prijs als vorig seizoen toen er sprake was van 7 procent meer aanbod.

Calla
De aanvoer van de Calla daalde tot ruim onder de miljoen stelen. De prijzen stegen bij de 700.000 kleinbloemigen met een dubbeltje tot EUR 0,55. Bij ruim een derde minder aanvoer binnen een week mag dat ook wel. Het is 8 centen beter dan vorig seizoen bij dik 25 procent minder aanvoer.

Amaryllissen
De Amaryllissen stegen in zowel aanbod als prijsvorming fractioneel. De 1,8 miljoen stuks maakten nu gemiddeld EUR 0,88 en dat is bij 10 procent krimp een ruime stuiver beter dan 2008. Een gezonde ontwikkeling.
In Naaldwijk passeerden 553.000 stelen de klok. De aanvoer neemt met de week toe en veel soorten en kleuren zijn inmiddels al goed te verkrijgen. Na 1 november ontstond er een prijsdaling die deze week weer omdraaide in een lichte stijging van 1.5 cent naar EUR 0,85 gemiddeld. Door de gratis beschikbare Amaryllisposters en de Amaryllispresentatie in BloemPlaza, hopen we de kopers weer flink te stimuleren dit prachtige product te kopen en de consumenten ermee te verleiden.

Hyacinten
De aanvoer van Hyacinten komt ook weer op gang. Een kleine 250.000 stuks snijhyacinten maakten concernbreed gemiddeld EUR 0,35. Dat is 6 procent meer aanvoer dan vorig seizoen en de prijzen liggen een stuiver lager.