Gemeente Uithoorn

College Uithoorn akkoord met tracé nieuwe busbaan Amstelveen-Uithoorn

18 november 2009
Het college van Uithoorn kan zich vinden in het voorkeurstracé van de provincie Noord-Holland voor de busbaan Amstelveen-Uithoorn.

Dit tracé loopt over de voormalige spoorbaan van busstation Uithoorn naar de eindhalte Westwijk van de Amstelveenlijn.

Dinsdag 10 november 2009 hebben burgemeester en wethouders van Uithoorn ingestemd met het door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aangegeven voorkeurstracé voor de busbaan Amstelveen-Uithoorn.

In deze voorkeursvariant loopt het bustracé over de voormalige spoorbaan van busstation Uithoorn naar de eindhalte van de Amstelveenlijn in Westwijk. Vervolgens buigt de route naar het oosten via de burgermeester Wiegelweg en de Bovenkerkerweg naar de halte Poortwachter (Amstelveenlijn). Via Poortwachter en Van der Hooplaan eindigt de lijn bij het huidige busstation Amstelveen.

Studie

Deze voorkeursvariant is gebaseerd op een in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerde studie naar een hoogwaardige busverbinding tussen Amstelveen en Uithoorn. In deze studie zijn twee hoofdvarianten onderzocht. Daarbij is onder andere gekeken naar de verwachte reistijd, het aantal potentiële reizigers, de veiligheid, gevolgen voor flora en fauna, de luchtkwaliteit, geluidhinder en toekomstvastheid. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland spraken op 29 september 2009 hun voorkeur uit voor een derde variant die de voordelen van twee eerdere varianten combineert. Voor de realisatie van de derde variant en de uitvoering van de werkzaamheden is de provincie Noord-Holland verantwoordelijk.

Gevolgen

Voorlopig heeft dit besluit voor de inwoners van Uithoorn nog geen gevolgen. De eerstvolgende stap is het door de provincie Noord-Holland uitwerken van de voorkeursvariant in een voorlopig ontwerp.

De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen de nieuwe wijk Legmeer-West op korte termijn voor het openbaar vervoer ontsluiten. Daarom zal het deel in Uithoorn tot de Randweg vooruitlopend op de overige delen van het tracé met voorrang worden uitgewerkt. De gemeente volgt dit proces nauwlettend. Mochten er nieuwe ontwikkelingen (locaties van bushaltes bijvoorbeeld) zijn, dan worden de inwoners van Uithoorn natuurlijk geïnformeerd. ^