Erasmus Universiteit Rotterdam

Twee EUR-wetenschappers nieuw lid van De Jonge Akademie

Prof.dr. Ingrid Robeyns en dr. Tamara van Gog excellente jonge wetenschappers

Twee wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn toegelaten tot De Jonge Akademie. Prof.dr. Ingrid Robeyns, bijzonder hoogleraar ` Praktische Filosofie' aan de Faculteit der Wijsbegeerte en onderwijspsychologe dr. Tamara van Gog, zijn per 1 januari 2010 nieuw lid. De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zij selecteert jaarlijks tien jonge onderzoekers die excelleren in hun wetenschappelijk vakgebied, maar nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd.

Ingrid Robeyns doet onderzoek op het raakvlak van de analytische politieke filosofie, ethiek, economie, en genderstudies. De commissie van De Jonge Akademie zegt over Robeyns dat zij "internationaal de meest geciteerde praktisch filosoof die werkzaam is in Nederland. Ze heeft een indrukwekkende publicatielijst opgebouwd, met een aantal publicaties die nu al als invloedrijk worden beschouwd. Haar theoretische werk over rechtvaardigheid is vernieuwend omdat het nieuwe thema's aansnijdt, zoals rechtvaardigheid tussen ouders en niet-ouders en omdat het rechtvaardigheid ook op immateriële terreinen bestudeert".

Robeyns kijkt uit naar haar lidmaatschap van De Jonge Akademie: "Een van de actieterreinen van de Jonge Akademie is het wetenschapsbeleid. Ik kan hier nu met andere leden over discussieren. Zo vind ik bijvoorbeeld dat het promotierecht hervormd moet worden. En we moeten ook eens nauwkeurig onderzoeken of het wetenschapsbeleid niet te veel vanuit een beta-perspectief wordt vorm gegeven. De Jonge Akademie geeft Minister Plasterk gevraagd en ongevraagd adviezen, en ik hoop op die manier te kunnen bijdragen aan verbeteringen in het wetenschapsbeleid."

Tamara van Gog doet onderzoek op het snijvlak van onderwijspsychologie, cognitieve psychologie en neurowetenschappen. De commissie vindt "haar wetenschappelijke productiviteit uitzonderlijk"."Het vernieuwende karakter van haar onderzoek blijkt onder andere uit de ontwikkeling vanen nieuwe methode voor het blootleggen van cognitieve processen en het
gebruik van neurowetenschappelijke inzichten voor onderwijsonderzoek"

De officiële installatie van de nieuwe leden van De Jonge Akademie is op
donderdag 18 maart 2010 in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam.