Politie Haaglanden

Persberichten 19 november

Haaglanden, 19-11-2009

Fiets veilig dus val op!
Haaglanden - In het kader van de landelijke campagne: Val op! controleert Politie Haaglanden deze week extra streng op fietsverlichting. Woensdag 18 november hielden agenten tussen 07.00 en 07.45 uur onder andere een controle op de Laan van Hoornwijck en de Weimarstraat in Den Haag. Op deze locaties kregen in totaal 38 fietsers een bekeuring voor het fietsen zonder licht. De agenten hielden één fietser aan, omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Hij is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. In Wassenaar controleerde de politie s avonds op fietsverlichting. Negen mensen kregen een bekeuring, omdat zij geen goede verlichting voerden. Politie Haaglanden gaat tijdens de donkere dagen door met controleren. De politie adviseert fietsers en bromfietsers om hun verlichting nog eens goed te controleren. Het motto hierbij: "Voorkom ongelukken, zorg dat je fietsverlichting goed werkt." Door goed verlicht en dus veilig te fietsen, Houd je het geld van een fikse boete in je zak. Voor fietsers is dit 35 euro (tot 16 jaar 18 euro) en voor bromfietsers begint dit bij 40 euro, afhankelijk van de geconstateerde overtreding en de plaats van overtreding.

Auto-inbreker betrapt
Den Haag Een politieagent betrapte woensdag 18 november rond 11.15 uur op de Willem de Zwijgerlaan een 37-jarige Haagse auto-inbreker. De verdachte is een bekende van de politie. Toen de agent hem uit een auto zag stappen, vertrouwde hij het niet. Onderzoek wees uit dat de 37-jarige inderdaad zojuist in dat voertuig had ingebroken. Hij moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Geen fietsverlichting verraadt winkeldief
Den Haag Tijdens een controle op woensdag 18 november rond 20.00 uur in de Betje Wolffstraat, ontdekten agenten dat een 32-jarige Hagenaar zonder verlichting fietste, geen legitimatiebewijs kon tonen en gestolen goederen vervoerde. De politie vroeg de man om zijn legitimatie, omdat hij zonder verlichting reed. De 32-jarige reageerde gelijk agressief en had geen geldig identiteitsbewijs bij zich. Hierop hielden de agenten hem aan. Uit onderzoek bleek dat de verdachte gestolen goederen in zijn fietstas vervoerde. Uit navraag bij een in de buurt gelegen supermarkt bleek dat de man daar vlak voor zijn aanhouding was betrapt op het stelen van flessen alcohol. Hij moest de goederen toen bij de kassa inleveren en mocht daarna de winkel verlaten. Nu bleek dat hij dus niet alle goederen netjes had ingeleverd. De verdachte zit nog in de cel.

Jeugdige autodieven komen niet ver
Den Haag Een politieagent in vrije tijd hield woensdag 18 november rond 10.15 uur op de Diamanthorst een autodief aan die eerder in deze straat een auto had gestolen. De agent zag een groep jongens zich verdacht gedragen bij een auto op de Diamanthorst. Twee van de jongens stapten in de auto en reden ermee weg. De agent besloot de achtervolging in te zetten. Op de Robijnhorst stapte één van de jongens uit het voertuig en rende hard weg. Na een achtervolging kon de agent de verdachte op de Diamanthorst aanhouden. Uit onderzoek bleek dat deze 13-jarige Haagse jongen met nog vier andere jongens de auto inderdaad had gestolen. De andere vier jongens zijn buiten heterdaad aangehouden. De vijf Haagse jongens in de leeftijd van 13 en 14 jaar zijn allemaal gehoord en vermoedelijk moeten twee van hen zich voor de rechter verantwoorden.

Aanrijding politieauto
Den Haag Op de kruising van de Prinsegracht met het Buitenom botsten woensdagavond 18 november een auto en een politiewagen op elkaar. Hierbij raakten twee politieagenten lichtgewond. Omdat één van hen klaagde over pijn in zijn nek, zaagde de brandweer het dak van de politieauto af. De agent kon zo zonder risico voor eventueel verder letsel uit de auto gehaald worden. Na behandeling in het ziekenhuis mochten beide agenten naar huis. De Technische Ongevallendienst van Politie Hollands-Midden onderzoekt de aanrijding.

Te laat voor de bus
Den Haag Een 79-jarige Hagenaar kwam woensdagmiddag 18 november ongelukkig ten val toen hij een bus probeerde te halen op het busplatform aan de Leyweg. De Hagenaar wilde omstreeks 17.30 uur de bus halen die bij de halte Leyenburg ziekenhuis stond. De deuren van de bus waren gesloten en het slachtoffer probeerde de aandacht van de chauffeur te trekken door op het raam te kloppen. De buschauffeur hoorde dit niet en reed weg. Op dat moment struikelde de Hagenaar en viel. De buschauffeur werd door omstanders gewaarschuwd en zette zijn bus stil. Het slachtoffer raakte door de val gewond aan zijn arm. Hij werd naar het Leyenburg ziekenhuis vervoerd.

Inbraak wijkcentrum Bokkefortpark
Den Haag/Loosduinen Een oplettende buurtbewoner waarschuwde woensdagavond 18 november om 19.55 uur de politie nadat hij had gezien dat iemand uit het raam van het wijkcentrum aan de dr. H.E. van Gelderenlaan klom. Toen de politie bij het pand kwam, bleek dat een raam was verbroken en dat er was ingebroken. De melder had een jongen van ongeveer 16 jaar oud en 1.70m lang uit het pand zien komen. De jongen droeg een lichte spijkerbroek, een donkere jas en een licht petje. De politie van Loosduinen is op zoek naar getuigen. Hebt u de inbraak gezien of kent u de dader, neem dan contact op via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Vast met voet, kettingbotsing
Leidschendam Vijf auto's raakten woensdagmiddag 18 november om 17.15 uur beschadigd bij een kettingbotsing op de Mariannelaan ter hoogte van het Stationesviaduct. Een 53-jarige automobiliste uit Leidschendam kwam met haar voet klem te zitten naast het rempedaal en botste bovenop een auto die voor haar stond. Een kettingbotsing was het gevolg. Een aantal automobilisten bleek later lichte nekklachten te hebben en nemen zelf contact op met hun huisarts.

Vrachtwagen kantelt op de A4
Leidschendam Een gekantelde vrachtwagen met groente en fruit zorgde 19 november om 03.15 uur voor veel overlast op de A4 net voorbij het Forepark. De 47-jarige bestuurder uit Spijkenisse werd mogelijk door een windvlaag verrast en raakte de macht over het stuur kwijt. De vrachtwagen kantelde en kwam verspreid over drie rijstroken terecht. De bestuurder liep een wond aan zijn knie op, de GGD behandelde het slachtoffer ter plaatse aan zijn verwondingen. De vangrail en de middenberm liepen veel schade op. Een politieauto die als afzetting fungeerde, werd door een andere vrachtwagen aangereden en met blikschade weggesleept. De politie sloot ter hoogte van het ongeluk de gehele A4 af. Rijkswaterstaat gaf aan nog geruime tijd nodig te hebben om de schade te herstellen.

Vier aanhoudingen voor diefstal
Rijswijk In een woning aan de Galjoenstraat hielden politieagenten donderdagochtend 19 november drie mannen en een vrouw aan, op verdenking van diefstal. Rond 01.30 uur meldde een oplettende getuige dat drie mannen een bromfiets zonder kentekenplaten uit een kelder haalden. Een uur later kwamen de mannen terug, zetten de bromfiets weer in de kelder en brachten grote en ogenschijnlijk zware spullen naar de woning. Politieagenten namen poolshoogte en troffen in de kelder de bromfiets zonder kentekenplaten en met een weggekrast chassisnummer aan. Hierop werd een 22-jarige Rijswijker aangehouden. Later die nacht gingen de politieagenten opnieuw naar de woning en hielden een 22-jarige Delftse aan. Twee Hagenaars (22 en 28 jaar) die zich onder het bed probeerden te verstoppen, werden ook aangehouden. In de woning werden diverse waardevolle goederen gevonden, die vermoedelijk afkomstig zijn van een diefstal die eerder die nacht gepleegd was bij een bedrijf in Wateringen. De politie onderzoekt de zaak.

Gepakt met gestolen kentekenplaten
Naaldwijk Een 32-jarige bestuurder uit Den Haag reed 19 november omstreeks 01.35 uur op de Nieuweweg toen een politieagent hem wilde controleren. De Hagenaar keerde plotseling zijn auto en reed met hoge snelheid weg richting Monsterseweg. Even later keerde de Hagenaar zijn wagen weer en reed met hoge snelheid in de richting van Honselersdijk. De Hagenaar verhoogde de snelheid reed door rood en zag kans op de rotonde bij de Bosweg in Naaldwijk weer te draaien en richting Den Haag te rijden. Uiteindelijk werd de snelheidsduivel op de Lozerlaan met behulp van gewaarschuwde agenten gedwongen te stoppen. De Hagenaar kon geen verklaring geven van wie de auto was waarin hij reed. Het kenteken gaf aan dat de auto thuishoorde in Elspeet. Politieagenten troffen in Elspeet exact dezelfde auto aan met hetzelfde kenteken. De kentekenplaten die op de auto van de Hagenaar zaten, waren gestolen. De agenten hielden de Hagenaar aan. Zijn rijbewijs kon hij direct inleveren in verband met de verkeersovertredingen die hij pleegde. De man zit nog vast.

Snelheidscontrole
Den Hoorn/Midden-Delfland Op de Dijkshoornseweg hielden politieagenten woensdagmiddag 18 november een snelheidscontrole. Ze deden dit op verzoek van omwonenden, die hadden geklaagd over de hoge snelheid waarmee automobilisten rijden. In een uur tijd kregen tien bestuurders een bekeuring voor te hard rijden. De hoogste snelheid die gemeten werd, was 52 km/uur. De maximum snelheid ter plaatse bedraagt 30 km/u.

Mishandeling in trein
Delft Op station Delft-Zuid plukten politieagenten woensdag 18 november een 16-jarige jongen uit de trein, die een 23-jarige medepassagier had geslagen. De tiener (uit Capelle aan den IJssel ) luisterde naar muziek en de Rijswijker had daar last van. Toen de Rijswijker hem vroeg om zijn muziek iets zachter te zetten, vloog de jongen hem aan. De Rijswijker liep een dik gezicht en een bloedneus op. Dankzij het optreden van een andere passagier - die tussenbeide kwam liep het handgemeen niet verder uit de hand.

Betrapt met gestolen spullen in auto
Delft Surveillerende agenten zagen 19 november rond 03.15 uur een auto geparkeerd staan op de Oostsingel terwijl de verlichting brandde. De agenten controleerde de twee inzittenden en troffen in de auto meerdere navigatiesystemen, radios, inbrekerswerktuigen en een samurai zwaard aan. Omdat de mannen, 21 en 31 jaar oud uit Schiedam en Rotterdam, geen verklaring hadden voor de spullen die in de auto lagen, werden ze aangehouden. Één van de twee mannen had een bankpas bij zich waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Één van de navigatiesystemen hoorde thuis in Meppel. De twee mannen zitten nog vast, de recherche onderzoekt de zaak.

Handen thuis
Delft Medewerkers van de beveiliging zagen donderdag 18 november omstreeks 14.00 uur twee mannen op het Bastiaanplein fietstassen leeghalen. De twee Gouwenaren, in de leeftijd van 36 en 49 jaar, hadden tassen bij zich met daarin de spullen die uit een fietstas van een 62-jarige vrouw uit Delft kwamen. De vrouw deed aangifte. Een getuige had ook gezien dat de twee mannen bij een drogisterij spullen meenamen zonder deze af te rekenen. De Gouwenaren zitten nog vast, de recherche onderzoekt de zaak verder.

Politie onderzoekt straatroof
Zoetermeer De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een straatroof op de Bredewater woensdag 18 november om 20.10 uur. Een 17-jarige jongen uit Zoetermeer werd daarbij beroofd van zijn gsm. Het slachtoffer werd door een nog onbekende jongen geschopt en geslagen. Het slachtoffer brak daarbij zijn arm. Volgens het slachtoffer stopte kort na de beroving een donkerkleurige personenauto met daarin een man. De politie hoopt dat deze bestuurder zich het voorval kan herinneren en de politie belt. Was u deze automobilist of bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Brand in sportzaal
Zoetermeer Woensdagochtend 18 november om 10.15 uur ontstond brand in een sportzaal aan de Hodenpijlstraat. Brandweerpersoneel wist de brand snel te blussen. Uit een eerste onderzoek bleek dat de brand is ontstaan door oververhitting van een lichtarmatuur. In samenwerking met politieagenten werden de school en de gymzaal korte tijd ontruimd. Niemand raakte bij het incident gewond.

Jongen vernielt prullenbak
Zoetermeer - De politie hield woensdagavond 18 november om 20.15 uur een 17-jarige Zoetermeerder aan. De man was betrokken bij een vernieling van een prullenbak op het Promenadeplein. De politie hield in eerste instantie op aanwijzingen van een particuliere beveiliger zes jongeren aan. Aan het bureau bleek dat de 17-jarige jongen de prullenbak had vernield. Hij kreeg een proces-verbaal. De andere jongeren werden direct in vrijheid gesteld.