Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

Datum 19 november 2009
Betreft Regeling jonge journalisten

Hierbij ontvangt u met het oog op het algemeen overleg in uw Kamer over het advies van de commissie Brinkman en mijn reactie daarop, aanvullende informatie over de regeling voor het aantrekken van jonge journalisten die ik heb voorgesteld.

Door de hoofdredacties van diverse dagbladredacties is mij de afgelopen periode herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het feit dat bij inkrimpende redacties ­ een situatie waar welhaast alle kranten vanwege de crisis mee te maken hebben ­ juist de jonge journalisten als eerste dreigen af te vloeien. De verjonging en vernieuwing van de krantenredacties dreigt daarmee stil te vallen; volgens vrijwel alle hoofdredacties een onwenselijke ontwikkeling.

Cijfers van de Grafische Bedrijfsfondsen (uitvoerder van de pensioenregeling van de sector) tonen aan dat de leeftijdsopbouw van de redacties niet evenwichtig is. Het grootste deel van de werkzame journalisten is ouder dan 45 jaar, journalisten onder de 35 jaar zijn ondervertegenwoordigd op de redacties.


Leeftijd Aantal journalisten werkzaam

15-24 24 (1%)
25-34 540 (16%)
35-44 849 (26%)
45-54 1227 (38%)
55-64 635 (19%)

Ik vind het belangrijk om ­ naar analogie van de regeling kenniswerkers waarmee inmiddels de kennis en expertise van vele talentvolle onderzoekers behouden blijft voor het bedrijfsleven ­ iets extra's te doen voor de werkgelegenheid van jonge journalisten en een bijdrage te leveren aan een evenwichtige leeftijdsopbouw van redacties.

Er is in de perssector een groot draagvlak voor de regeling jonge journalisten heb ik gemerkt. De NDP, NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben in reacties aan mij en uw Kamer steun betuigd aan de regeling. Ook bereiken mij a
na 1 van 2 Pagi





verzoeken om de regeling nu met spoed open te laten stellen door het Datum Stimuleringfonds voor de Pers. Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft mij

gisteren laten weten dat men ongeduldig begint te worden. Een afschrift van deze Onze referentie brief zend ik u hierbij.

Ik zie uit naar de gedachtewisseling met uw Kamer over de regeling jonge journalisten en mijn algehele reactie op het advies van de commissie Brinkman.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Pagina 2 van 2