Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dr.R. Plasterk
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
Amsterdam, 18 november 2009
Excellentie! Waarde Ronald,
Met oog op het debat morgen in de Tweede Kamer, schrijf ik je het volgende.
Leden van het Genootschap, zowel bij regionale en landelijke dagbladen als bij weekbladen, beginnen ongeduldig te worden wat betreft de beloofde regeling om jonge journalisten aan het werk te helpen. Ze beseffen uiteraard dat eerst de Tweede Kamer zich over de regeling moet uitspreken, maar hopen dat heel spoedig daarna met de uitvoering van dit plan kan worden begonnen en de werving van start kan gaan.
Ik voeg daar graag aan toe, dat er bij deze leden alle vertrouwen is dat de uitvoering in goede handen is bij het Stimuleringsfonds voor de Pers, die ervaring heeft met dit soort regelingen en als een nuttige buffer fungeert tussen het ministerie en de media.
De regeling biedt een impuls aan redacties, die de laatste tijd, onder meer als gevolg van de economische neergang, aan het verouderen zijn. De jonge journalisten kunnen, alleen al door hun jeugd, helpen bij de innovatie, vooral, maar niet uitsluitend, als het gaat om de transitie van
kwaliteitsjournalistiek naar internet. Er zijn voldoende waarborgen die verhinderen dat zij de plaats innemen van ouderen. Bovendien zullen de redactieraden en
redactiecommissie per titel daar in hun eigen belang op letten. Ik hoop graag snel na het debat te horen, wanneer de regeling van kracht wordt.
Hoogachtend,
Arendo Joustra,
Voorzitter Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren