Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

NLP.2009/881

Datum 19 november 2009

Betreft Watersportbijdrage

Geachte Voorzitter,

Begin dit jaar heeft de Taskforce Versterking Recreatietoervaart, onder leiding van de heer Gabor, aan mij het advies "Verkenning van de technische en bestuurlijke haalbaarheid van een bijdrage voor de recreatietoervaart" uitgebracht.

De Taskforce adviseert tot het instellen van een stimuleringsfonds (Blauwfonds) uitsluitend voor de recreatietoervaart en het in dit verband (laten) heffen van een watersportbijdrage.
Het Blauwfonds wordt aangewend als kwaliteitsimpuls voor de watersport voor de opheffing van de knelpunten in het toervaartnet; het stimuleren van de kleine waterrecreatie; het bevorderen van de veilige vaart en het treffen van milieu- maatregelen.
Verder adviseert de Taskforce dat de berokken organisaties de zeggenschap krijgen over het Blauwfonds. Het Blauwfonds krijgt een wettelijk kader met verantwoordingsplicht aan de minister van LNV.

Per brief van 5 februari jl. (DP 2009/102) heb ik u het advies aangeboden en aangegeven dat ik na overleg met de sector en met andere overheden een standpunt zou bepalen over de invoering van een watersportbijdrage.

Het idee voor een bijdrageregeling voor watersporters is niet nieuw. Reeds bij het afsluiten van het Convenant uitvoering beleidsvisie Recreatietoervaartnet, tussen Rijk en provincies in 1992, werd door overheden en watersportsector geconsta- teerd dat een grotere betrokkenheid van particuliere organisaties ­ ook in financiële zin ­ wenselijk is bij het oplossen van knelpunten in het basistoervaart- net.

In het huidige rijksbeleid is het zo dat het normale beheer en onderhoud van de rijkswateren bestemd voor beroeps- en recreatievaart plaatsvindt onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. De overige vaarwegen vallen onder de verantwoordelijkheid van provincies, waterschappen en/of gemeenten.

Daarbovenop is in het eerdergenoemde convenant tussen Rijk en provincies een

extra impuls afgesproken voor het oplossen van nautische knelpunten in het recreatietoervaartnet.
De uitvoering van het oplossen van de knelpunten in het recreatietoervaartnet

wordt gecoördineerd door de Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN) en

verloopt goed.
Inmiddels is de uitvoering van het oplossen van deze knelpunten opgenomen in de Bestuursovereenkomsten 2007-2013 van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Op dit moment is het zo dat het Rijk via het ILG voor 10% ( 29,83 mln) meefinanciert aan het oplossen van specifieke knelpunten in de landelijke recreatietoervaartnet. 90 % van de kosten worden opgebracht door de provincies ( 73,55 mln) en derden (indicatief 199,31 mln). De ILG-overeenkomsten lopen door tot in 2013, waarna de extra rijksbijdrage aan het oplossen van nautische knelpunten aan het recreatietoervaartnet ophoudt. Na 2013 is het mede aan de sector om extra voorzieningen te financieren. Het advies van de Taskforce Gabor was onder meer bedoeld om daar nader vorm aan te geven.

De verkenning naar een watersportbijdrage is gestart naar aanleiding van een nadrukkelijk schriftelijk verzoek van de samenwerkende organisaties binnen SRN. Dit verzoek heeft ertoe geleid dat in het Meerjarenprogramma 2007-2013 van de Agenda voor een Vitaal Platteland (Kamerstuk 29576, nr. 19 d.d. 6-3-2006) is opgenomen dat het Rijk de mogelijkheden van een watersportbijdrage zal onderzoeken en dat met de watersportbijdrage wordt beoogd het brug- en sluisgeld af te kopen, de uitvoering van het basisrecreatietoervaartnet te versterken, milieumaatregelen te nemen en de veiligheid te vergroten.

De watersportsector blijkt echter grote moeite te hebben met het advies en heeft verdeeld gereageerd op het rapport, waardoor ik constateer dat er onvoldoende draagvlak is voor het advies.

Tegen deze achtergrond van het huidige rijksbeleid en het ontbreken van draagvlak bij de watersportsector heb ik na overleg met de sector en de departementen van Economische Zaken, Financiën en Verkeer en Waterstaat besloten om het advies van de Taskforce Gabor niet over te nemen. Het is nu aan de sector om met een voorstel te komen voor een vorm van een eigen bijdrage.

Gelet op het ontbreken van draagvlak bij de watersportsector voor een water- sportbijdrage, zoals beschreven in het advies van de Taskforce Gabor, hebben ANWB, Watersportverbond en HISWA vereniging onder aanvoering van de SRN afgelopen zomer het initiatief genomen om een Toekomstvisie watersportrecreatie (2025) op te stellen. In de toekomstvisie zal worden gekeken naar "de ambities en bijdragen van de sector die wél op draagvlak kunnen rekenen". De visie zal worden getoetst bij de achterban van de SRN (de watersportsector).

De aangekondigde Toekomstvisie watersportrecreatie 2025 richt zich onder meer op de vraag of kan worden volstaan met de te verwachten kwaliteit van het landelijk toervaartnet na 2013 of dat extra voorzieningen gewenst zijn danwel extra verbeteringen nodig zijn aan de dan resterende knelpunten.

Pagina 2 van 3

De Toekomstvisie kan een nieuw licht werpen op de bereidheid van de sector om NLP Team Groene Ruimte een eigen bijdrage te leveren. Mocht de sector met een gedegen financiële onderbouwing komen, dan ben ik bereid tot een gesprek. Vooralsnog zie ik echter geen aanleiding om het huidige rijksbeleid inzake de recreatietoervaart te Datum 19 november 2009 wijzigen. De watersportsector is nu aan zet.
Onze referentie NLP.2009/881 DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Pagina 3 van 3


---- --