Politie Zuid-Holland-Zuid

Politie waarschuwt voor messenslijpers met babbeltruc

Lexmond, 19-11-2009 o De politie waarschuwt mensen niet in te gaan op een verhaal van een bedrijf dat aanbiedt messen te slijpen en vervolgens met een babbeltruc de pinpas probeert mee te nemen. Een op de Lijsterbeslaan woonachtige vrouw 75-jarige vrouw uit Lexmond, overkwam dit op dinsdagmorgen 17 november 2009 rond 11.00 uur. Voorafgaand aan het incident had het bedrijf in het weekend al middels een briefje een vooraankondiging door de brievenbus gedaan. Op de bewuste dinsdagmorgen belde een man van het bedrijf bij de vrouw aan om de messen op te halen. Een uur later bracht een meisje de messen terug. Zij gaf aan dat de kosten waren opgelopen vanwege een stukgelopen slijpmachine waarvoor de vrouw aansprakelijk werd gesteld. Omdat de vrouw op dat moment niet voldoende contact geld bezat, stelde het meisje voor haar pinpas mee te nemen om aan de onkosten te voldoen. Daarbij dreigde zij ook met een deurwaarder die langs zou komen als aan de vraag niet werd voldaan. Toen de vrouw haar pinpas met pincode meegaf, vertrok het meisje richting de Kastanjelaan. De vrouw deed enkele uren aangifte waarna de politie eveneens haar pas blokkeerde. Toen bleek dat al voor honderden euros aan geld was opgenomen.

Inmiddels beschikt de politie over informatie dat op meerdere plekken in de regio én in het land zich soortgelijke gevallen hebben voorgedaan. De daders hebben het vooral gemunt op oudere mensen.

Wees alert
De politie roept mensen op alert te zijn en niet in te gaan op het verhaal van deze verkopers. Vraag altijd om legitimatie en de vergunning. Vertrouw mensen die om een pinpas met pincode vragen nooit en bel zo snel mogelijk de politie als deze verkopers zich aan de deur melden. Onthoud hierbij het signalement van de dader(s), een eventueel kenteken van een auto en de vluchtroute. Getuigen kunnen informatie kwijt op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Mensen die deze verkopers aan de deur krijgen en het niet vertrouwen, mogen direct contact opnemen met 112. Op die manier kan de politie direct actie ondernemen