Warchild


Kinderrechtenverdrag bestaat 20 jaar

19 november 2009 - Komende vrijdag 20 november bestaat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind 20 jaar.
cast Performing For Peace Sierra Leone
Performing For Peace
Op die dag gaat Performing for Peace, War Child's nieuwe methodiek om kinderrechten op de agenda te zetten, in Freetown (Sierra Leone) in première. Want ondanks de ratificatie van het Verdrag door 193 landen zijn schendingen van kinderrechten nog aan de orde van de dag. Kinderen in (voormalige) conflictgebieden zijn daarbij een zeer kwetsbare groep.

Kinderen komen zelf op voor hun rechten
Met Performing for Peace geeft War Child kinderen zelf de kans om op te komen voor hun rechten die in het Verdrag zijn vastgelegd. Door middel van theatervoorstellingen laten kinderen en jongeren zien hoe hun leven door de oorlog is beïnvloed en hoe hun rechten worden geschonden. De voorstellingen worden opgevoerd voor beleidsmakers en politici. Mensen die verschil kunnen maken.

Lees meer over Performing for Peace

Lef
Er is lef nodig om voor je eigen rechten op te komen. Volgens Elise Griede, specialist 'creatieve methodiek' van War Child, groeit tijdens de repetities het zelfvertrouwen van de jongeren: "In het begin zijn kinderen verlegen en stilletjes, maar binnen een paar weken staan ze te rappen en te acteren, daar word ik zelf helemaal stil van." Niet alleen op het podium worden kinderen mondiger. Eén van de deelneemsters zegt trots: "Vroeger durfde ik niet met mijn ouders te praten, nu durf ik mijn problemen echt te bespreken."

Sierra Leone
De première van Performing for Peace vindt plaats in Sierra Leone, waar de burgeroorlog (1991-2001) veel dorpen ontwricht heeft achtergelaten. Ondanks ratificatie van het Verdrag worden de rechten van kinderen nauwelijks nageleefd. De overheid heeft beloofd hier iets aan te doen, maar beleidsmakers moeten wel actief herinnerd worden aan de beloftes die zijn gemaakt.

Discussie met beleidsmakers
Na elke uitvoering gaan de kinderen met beleidsmakers uit het publiek in discussie en leggen ze samen vast aan welke punten ze gaan werken. Na enkele maanden kijken de kinderen met War Child of de beleidsmakers zich aan hun beloften houden.

In december is de volgende voorstelling van Performing for Peace, in Colombia.

Geef oorlogskinderen een stem. Word Friend van War Child!