Rathenau Instituut


Roken of stoppen: genetisch bepaald

Wat kunnen we leren van tweelingen? Dat was de vraag die centraal stond tijdens Spinoza te Paard op 17 november.

Op het gebied van tweelingenonderzoek en gedragsgenetica is Dorret Boomsma dé expert. Zij is hoogleraar Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit. Zij gaf een boeiende presentatie over haar onderzoek.

Genetische verschillen
"Welke rol spelen genetische verschillen bij verschillen in gedrag, gezondheid, persoonlijkheid en mentale storingen? Uit tweelingenonderzoek blijkt of iets genetisch bepaald is, of dat de omgeving er invloed op heeft."

Wat is er bijvoorbeeld al uit onderzoek gebleken? "Het tweelingenonderzoek heeft geleid tot het ontdekken van aanleg voor verslavingen. Of je gaat roken is níet sterk erfelijk bepaald. Maar als je eenmaal roker bent is de mate van verslaving weer zeer sterk erfelijk bepaald. We kunnen mensen die risico lopen straks adviseren om niet te gaan roken."

Invloed van ouders "Ook bleek dat de invloed van ouders is op het IQ van een kind is in zijn jonge levensjaren zeer groot is. Naarmate het ouder wordt neemt de invloed van erfelijke factoren toe." Het recente onderzoek van Dorret Boomsma gaat over de oorzaak van depressies.

NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut Spinoza te Paard. Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Rathenau-medewerker Christian van 't Hof presenteert Spinoza te Paard.

In de volgende Spinoza te Paard op 15 december vertelt Hendrik Lenstra over 'Wiskunde als kunst: Escher en het Droste-effect.'

Meer informatie:

* http://www.nwo.nl/spinozatepaard