Ministerie van Financiën

Staat maakt weg vrij voor integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland

Nieuwsbericht | 19-11-2009 | Actueel

De Nederlandse Staat blijft bij zijn strategische keuze voor integratie van Fortis Bank Nederland en delen van ABN AMRO. Ook na grondige bestudering van alternatieven kiest de Staat voor de beste en snelste weg naar een sterke, stabiele bank met een focus op dienstverlening aan Nederlandse particulieren en bedrijven. Dit schrijft de minister van Financiën, Wouter Bos, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Om integratie mogelijk te maken is afstoting van bedrijfsonderdelen (EU Remedy) nodig. De Staat heeft hiertoe een principeovereenkomst gesloten voor de verkoop van New HBU en IFN Finance aan Deutsche Bank voor EUR 700 miljoen. Het principeakkoord met Deutsche Bank is gunstiger dan de eerdere overeenkomst, vorig jaar gesloten door het Fortis-concern: het verlies is lager, de risicoverdeling beter en de benodigde kapitaalinjectie kleiner.

Voor afsplitsing, de samenvoeging tot een nieuwe bank en de kapitaaleisen van de toezichthouder is een extra en naar verwachting laatste kapitaalversterking noodzakelijk van 3 miljard contant. Daarnaast zullen leningen ter waarde van EUR 1,4 miljard worden omgezet in eigen vermogen.

Deze kapitalisatie is nodig, wenselijk en verstandig. Voor zover zij voorziet in het financieren van separatie en integratie heeft zij het karakter van een investering die zichzelf in de vorm van een nieuwe, winstgevende bank zal terugverdienen. Voor zover de kapitalisatie de kapitaalbasis van de bank verstrekt neemt de waarde van de bank navenant toe.

De kapitaalversterking en de EU Remedy tezamen bieden zicht op het zo spoedig mogelijk realiseren van synergievoordelen, welke worden geraamd op EUR 1,1 miljard per jaar voor belastingen.