Nederlandse Zorgautoriteit


CA-400

NZa biedt maatwerk voor AWBZ-instellingen

Publicatiedatum: 19-11-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 28 zorgaanbieders een regeling op maat getroffen voor de invoering van de Zorgzwaartepakketten. Het gaat om AWBZ-instellingen die door de overgang naar de ZZP-bekostiging meer dan 13% van hun huidige budget moeten inleveren. Met dit maatwerk neemt de NZa een belangrijke hobbel op de weg naar invoering van de nieuwe bekostigingssystematiek.

Door de overgang naar de ZZPâs is er voor 44 zorgaanbieders die er meer dan 13% op achteruitgaan speciale aandacht. Van deze aanbieders hebben er 28 een verzoek om een regeling op maat ingediend.

De maatwerkregelingen zijn divers. Zo zijn er organisaties waar de afbouw zich over meer dan 3 jaar mag uitstrijken, bijvoorbeeld totdat nieuwbouwplannen gerealiseerd zijn of een fusie is afgerond. Elders wordt onderzoek gedaan naar de werkelijke kosten in vergelijking tot de tarieven, bijvoorbeeld voor kinderen en jeugdigen.

Uit de bijeenkomsten met deze 28 zorgaanbieders kwam naar voren dat de invoering van ZZPâs voor hen een ontwikkeling op gang brengt naar efficiëntere zorg met een meer patiëntgerichte focus. Daarnaast bevordert de nieuwe systematiek in veel gevallen ook de keuze voor een eigen specialisme: zorgaanbieders gaan meer doen waar ze goed in zijn; het overige wordt uitbesteed. De invoering van de Zorgzwaartepakketten bevordert de creativiteit doordat gezocht wordt naar nieuwe manieren om de zorg te organiseren, ook in samenwerking met andere zorgaanbieders.

Een aantal zorgaanbieders vreesde financiële problemen door de invoering van ZZPâs. Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat niet al deze problemen ontstaan door de nieuwe systematiek, maar dat bijvoorbeeld ook bepaalde afspraken met het zorgkantoor tot financiële moeilijkheden kunnen leiden. Om haar toezichthoudende rol goed te kunnen vervullen is het belangrijk dat de NZa op de hoogte wordt gesteld van dit soort signalen. Dit heeft de NZa de instellingen laten weten.