Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Den Haag onveilig door actiedorp

Vandaag overhandigt een grote groep mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en hun ouders een Manifest aan de Tweede Kamer. Hierin staat dat er onrust heerst over het voortbestaan van de particuliere wooninitiatieven. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen ouders van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking om woning en zorg samen te regelen.

Onderdeel van deze samenwerkingsverbanden zijn kleine woningen waar de zorg en begeleiding voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking van hoge kwaliteit zijn. De bewoners bepalen zelf hoe ze hun leven willen inrichten.. Er zijn nu ruim 200 wooninitiatieven gerealiseerd. Meer dan 100 zitten in de planning.

Het Manifest heet "Samen staan voor de parels van de zorg!". In dit Manifest gaat het over de zorg en de verbetering daarvan. Tijdens de bijeenkomst wordt er een protestdorpje gebouwd van 'kwetsbare' kartonnen woningen. Hiermee willen de actievoerders aangeven dat de wooninitiatieven moeten blijven en nieuwe moeten worden gerealiseerd.

Het mooie van de wooninitiatieven is juist dat het aansluit bij de wensen van de overheid. De overheid heeft een lijstje van wensen die allemaal aansluiten bij de wensen van de wooninitiatieven. Een goed teken is dat het Manifest al is getekend door duizenden bewoners, ouders, organisaties en burgers en dus helemaal klaar om te worden overhandigd.

19 november 2009