VU medisch centrum

P&O onderzoekt werkdrukbeleving onder arts-assistenten

19 november 2009

P&O nodigt in november alle vierhonderd arts-assistenten uit om mee te doen aan een enquête over werkdrukbeleving. De geanonimiseerde onderzoeksresultaten worden onderwerp van zogenaamde 'dialooggesprekken'. In die gesprekken wil P&O samen met opleiders en arts-assistenten de oorzaken van werkstress bespreken en vervolgens aanpakken. Het project is onderdeel van het cultuurtraject Idealoog.

"Het onderzoek gaat met name over de psychosociale arbeidsbelasting en de beleving van de werkdruk en dus niet over de lange werkweken", legt HRM-beleidsadviseur Martin Kersloot uit. "Hoe gaat het met de communicatie op de werkvloer? Werken de opleiders en de arts-assistent goed samen? Welke emoties en oorzaken spelen een rol en hoe gaan arts-assistenten daarmee om? Alle aspecten die van invloed kunnen zijn op de werkdruk nemen we mee in het onderzoek."

Werkstress
Aanleiding voor het uitvoeren van de enquête werkdrukbeleving zijn twee onderzoeken uit 2008 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Arbeidsinspectie in verschillende universitair medische centra. Uit die onderzoeken bleek dat de meeste arts-assistenten regelmatig te maken hebben met werkstress, ook in VUmc. "Het leek ons daarom een goed idee om wat meer in te zoomen op de situatie van onze eigen arts-assistenten. Als opleider willen we graag een voortrekkersrol spelen, dan moet je ook de geluiden over werkstress bij arts-assistenten serieus nemen."
Alle vierhonderd arts-assistenten worden in november uitgenodigd om mee te doen aan de enquête. In december hoopt P&O de eerste uitslagen bekend te maken. De geanonimiseerde onderzoeksresultaten worden vervolgens onderwerp van dialooggesprekken tussen opleiders en assistenten. Kersloot: "Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we de oorzaken van de werkstress bespreken én aanpakken. Om op deze manier als VUmc een optimaal leer- en werkklimaat te bieden."

'Het hoort erbij'
Arts-assistenten Jolijn Kragt van neurologie en Judi van Diessen van radiotherapie hebben geholpen bij het maken van de enquête werkdrukbeleving. Zelf ervaren ze regelmatig een behoorlijke werkdruk. Kragt: "Dat hoort er ook bij in deze functie. Zo lang je maar met plezier werkt." Beiden vinden het van belang om als arts-assistent een goede relatie te hebben met je opleider. Kragt: "Je moet je veilig voelen. Gelukkig heb ik zelf dat gevoel wel, maar ik hoor ook andere verhalen."
Van Diessen: "Sommigen moeten te veel zelf regelen en krijgen te weinig feedback van hun opleider. Zelf vind ik ook dat de vervanging bij zwangerschap en de invulling van parttime werken beter kan." Kragt: "We hopen dat veel arts-assistenten de enquête invullen, zodat we een goed beeld krijgen van eventuele problemen."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer