Gemeente Best

Archeologisch onderzoek in Aarle-Hokkelstraat

19-11-2009

Op 2 november jl. is het archeologisch proefsleuvenonderzoek in plangebied Aarle-Hokkelstraat van start gegaan. Dit onderzoek voor Aarle-Hokkelstraat is de grootste opdracht op het gebied van archeologie die Best ooit heeft gegeven. Wethouder Kerkhoff is met de projectleider een kijkje gaan nemen in het gebied. Ook Heemkundekring 'Dye van Best' was hierbij - met een vertegenwoordiging van 6 personen
- aanwezig. Het onderzoeksbureau BAAC heeft tijdens het bezoek aan de onderzoekslocatie, op dit moment aan de Sint Franciscusweg, het een en ander toegelicht.

Volgende onderzoekslocatie
Nadat de graafwerkzaamheden bij de Sint Franciscusweg zijn afgerond, zal het onderzoek zich verplaatsen naar de omgeving Aarleseweg-Kapelweg. Het gaat hierbij om het perceel aan de Aarleseweg 3 en een deel van het BB-terrein op de hoek Aarleseweg-Kapelweg. Alle onderzoeken vinden plaats op gronden die eigendom zijn van de gemeente Best.

Heeft u vragen over het archeologisch onderzoek? Neemt u dan contact op met mevrouw A. Pennings, projectassistent Aarle-Hokkelstraat. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0499) 360 911.

Wethouder Kerkhoff neemt een kijkje bij de graafwerkzaamheden

Verslag van het bezoek aan het archeologisch onderzoek Met een grote groep geïnteresseerden arriveren we bij de locatie waar op dit moment het onderzoek plaatsvindt. Als we bij een proefsleuf staan, vertelt de heer M. Brink, projectleider onderzoeksteam BAAC: "Aan de kleur van de grond zie je of ergens een gebouw heeft gestaan. Op dit punt, waar de cirkels zijn getekend verwachten we een hoek van een gebouw. Dit gebouw komt waarschijnlijk uit de ijzertijd. In de proefsleuf hiernaast zijn ook de sporen van een hoek van een gebouw aangetroffen. Waarschijnlijk gaat het om hetzelfde gebouw".

Vervolgens wordt gevraagd naar het verloop van zo'n archeologisch onderzoek. De heer Brink vertelt: "We kijken naar de verkleuringen in de grond. Vervolgens interpreteren we die. Op speciale punten trekken we cirkels. Aan de hand van deze cirkels kunnen we zien of ergens bijvoorbeeld een huis heeft gestaan. Wat we nu al over dit gebied kunnen zeggen, is dat er waarschijnlijk veel bewoning uit de ijzertijd te vinden is. Deze is bovendien erg verspreid. Dat heeft te maken met het akkeren in die tijd. Toen kon er namelijk niet teveel op één plek geakkerd worden, want de grond raakte snel uitgeput. Als een stuk akkerland helemaal op was door het gebruik trokken de bewoners naar een ander stuk grond om daar te akkeren".

Wethouder Kerkhoff vraagt zich af of er al scherven zijn gevonden. De heer Brink: "Er zijn hier weinig scherven. Wat we wel gevonden hebben zijn drie kogels uit de Tweede Wereldoorlog. We zullen hier weinig vondsten doen, maar vooral plattegronden van bebouwing tegenkomen".

Vanuit de Heemkundekring komt de vraag waarom er nu specifiek op deze plek in het plangebied wordt gegraven. De heer Brink: "We gaan op meer gronden graven, maar alleen op gronden die in bezit van de gemeente zijn".