Gemeente Urk

Urk achter het IJzeren Gordijn

Minister Van der Hoeven stelt bijna 1 miljard euro beschikbaar voor een groot windmolen 'park' voor de kust van Urk. Het voormalige eiland komt achter een IJzeren Gordijn van windmolens te liggen.

Het is de bedoeling dat er aan twee zijden van Urk 80 megamolens met een maximale piekhoogte van 200 meter worden geplaatst. De gevolgen voor de inwoners van Urk zijn buitengewoon groot. Urk verdwijnt achter een woud aan Euromasten en de toekomstige expansie van Urk wordt beknot. Urk verzet zich dan ook in het belang van haar inwoners en met het oog op toekomstige ontwikkelingen tegen de komst van dit 'park' van megalomane omvang.Â

De feiten op een rijtje:

Urk heeft géén bezwaar tegen windenergie

Gemeente Urk heeft géén bezwaar tegen ontwikkeling van projecten voor duurzame energie-opwekking. Urk heeft ook geen problemen met opwekking van windenergie, ook als is deze vorm van energie-opwekking inmiddels uitontwikkeld. Integendeel! Urk juicht schone energie-opwekking toe en wil dat het noordelijk deel van de provincie Flevoland een eldorado wordt van schone energie-opwekking, door middel van ondermeer zonne-energieprojecten en warmte-koude opslag.

Wél bezwaar tegen megalomane omvang
Urk heeft wél bezwaar tegen de megalomane omvang van het megawindmolenpark zo dichtbij de gemeentegrens. Door plaatsing van lange rijen windmolens met een maximale piekhoogte van 200 meter wordt het aanzien en het historische karakter van Urk blijvend visueel beschadigd. Het beschermd dorpsgezicht van Urk wordt ingrijpend en negatief beïnvloed door de windmolens, die aan weerszijden van het dorp worden opgesteld. De leefomgeving van bewoners wordt aangetast door geluidsoverlast, signaalverlichting en slagschaduw. De gevolgen voor flora en fauna zijn ingrijpend. De plannen zijn in strijd met Natura 2000 en de vogelhabitat.

Het beschermd dorpsgezicht wordt verpest
Urk heeft met haar karakteristieke haven en eeuwenoude vissershuisjes een eigen gezicht. Een aanzien dat zelfs erkend is als beschermd dorpsgezicht door minister Plasterk van Cultuur. Urk heeft dus een cultuurhistorische uitstraling die het waard is om beschermd te worden. Die bescherming is meer dan ooit nodig nu er plannen zijn om direct naast de bebouwde kom van Urk een megagroot windmolenpark te realiseren. Dit megapark zal het aanzien van Urk ingegrijpend en blijvend aantasten. Vooral vanaf het water, maar ook vanaf het land.

Â

Beperking toekomstige ontwikkeling
De komst van de megaturbines beperken toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor Urk. Urk wordt beknopt in haar mogelijkheden tot verdere expansie.

Negatieve effecten op leefmilieu
Hoe groot de effecten zijn op het leefmilieu en de gezondheid van bewoners is onbekend, omdat een dergelijk groot park nog niet bestaat in ons land. Wel is in diverse wetenschappelijke studies aangetoond dat windmolens schadelijke effecten hebben op mens en dier.

Woud van Euromasten
Koepel Windenergie Noordoostpolder ontwikkelt niet midden op het grondgebied van gemeente Noordoostpolder, maar net buiten de gemeentegrenzen van Urk een grootschalig megawindmolenpark.Het grootste windmolen 'park' van Nederland. De Noordermeerderdijk, Westermeerdijk en Zuidermeerdijk worden 'beplant' met lange rijen windmolens. Het eeuwenoude Urk wordt ingesloten door hypermoderne windmolens. Sommigen spreken over een 'IJzeren Gordijn`. Anderen spreken van een 'woud van Euromasten', dat feitelijk niet onjuist is, omdat in de plannen van de windkoepel uitgegaan wordt van een maximale wiekhoogte van 200 meter. Het megapark is zo groot dat in de Nederlandse situatie alleen positionering in de Noordzee realistisch is.

Ook in buurgemeenten protest tegen de windmolens Niet alleen Urk maakt bezwaar tegen de plannen van het megawindmolenpark, ook belangengroepen binnen de gemeente Noordoostpolder zijn faliekant tegen.

Â

Het verzet tegen de plannen wordt steeds breder gesteund naarmate meer mensen zich een beeld vormen van het megalomane omvang van het geplande megawindmolenpark.