Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie en LLTB eens over beleid grondclaims
Gezamenlijke agenda voor de landbouw in Limburg

Als eerste provincie in Nederland gaat het bestuur van Limburg gerichte maatregelen nemen om de aanspraken op landbouwgrond in te tomen. Dit agrarische beschermingsbeleid zijn gedeputeerde Ger Driessen en LLTB-voorzitter Noud Janssen overeengekomen in de zogeheten Verklaring van Roermond. De ondertekening van het intentieakkoord vindt vanmiddag om 13.30 uur plaats tijdens het Jaarsymposium van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond in Roermond.

Een van de afspraken is, dat natuurcompensatie plaats vindt in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), waarbij de EHS elders op marginale landbouwgronden kan worden gecompenseerd en het beheer van deze gronden blijvend door de landbouw kan plaatsvinden. Bij het realiseren van maatschappelijke doelen zoals natuur en recreatie buiten de EHS en de Robuuste verbindingszone Mook-Schinveld (REVZ) en buiten de bestaande bebouwing worden de ruimteclaims op landbouwgronden zo veel mogelijk geminimaliseerd. Hierop zijn principes van meervoudig ruimtegebruik en landbouwcompensatie van toepassing. Ook wordt er in de gezamenlijke agenda aandacht geschonken aan het economische perspectief van de landbouw, zoals het stimuleren van multifunctionele en biologische landbouw en de inzet op kennis en innovatie.

Gedeputeerde Driessen: De Limburgse land- en tuinbouw vervult een belangrijke rol voor de welvaart en het welzijn van de provincie. Door deze Verklaring van Roermond zijn we in staat om basis van een integrale afweging van belangen te zoeken naar een evenwichtige balans tussen de ontwikkeling van landbouw, natuur en overige functies.

In zijn openingstoespraak van het LLTB-Jaarsymposium noemt voorzitter Janssen de intentieverklaring goed nieuws. Om onze maatschappelijke taken goed te kunnen uitvoeren hebben we voldoende productieruimte nodig. En daarvoor is de beschikbaarheid van betaalbare grond een absolute voorwaarde.

Landschap
Onderdeel van het afsprakenpakket is ook de zorg voor het landschap. Het beheren en ontwikkelen van omgevingskwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die van alle betrokken partijen inzet, consistentie en continuïteit vereist, aldus de Verklaring van Roermond. De landbouw gaat hierin een belangrijke rol vervullen. Zo komt er een provinciaal Landschapsfonds als stimulans voor de land- en tuinbouw om de omgevingskwaliteit te vergroten.

Afgesproken is om ook andere overheden en organisaties te bewegen tot een beleid om zuinig te zijn op landbouwgrond. De Provincie Limburg en de LLTB hebben hierin gezamenlijk de regie. Vóór de tweede helft van 2010 zullen beide partijen de beleidsvoornemens uitwerken in een concreet actieprogramma. Hiervoor wordt een bedrag van 6 miljoen euro in het Provinciaal MeerJarenprogramma Plattelandsontwikkeling (pMJP) vrijgemaakt.

De ondertekende partijen beschouwen de inhoud van deze Verklaring als vernieuwing van het beleid.

19-11-2009 12:07