Gemeente Edam-Volendam

Resultaten inzet narcoticahond

In de afgelopen drie weekeinden is telkens in nacht van zaterdag op zondag in het uitgaanscentrum in Volendam een narcoticahond ingezet. Alle betrokkenen zijn uitermate positief over het verloop van de start van deze vorm van controle op drugsbezit en -handel.

Tussen 22.00 en 02.30 uur zijn meerdere rondes gelopen in het centrum van Volendam. De hond gaf op meerdere plaatsen aan dat ergens drugs aanwezig waren of waren geweest, zoals bijv. in buiten geplaatste asbakken en vuilnisbakken. Ook gaf de hond een aantal plaatsen aan waar vermoedelijk drugs waren gebruikt.

Door toedoen van de narcoticahond zijn in de eerste twee weekeinden zeven personen aangewezen voor het in bezit hebben van gebruikershoeveelheden softdrugs. In het afgelopen weekeinde betrof dit twee personen. In twee gevallen heeft dit geleid tot een zogenaamd mini proces-verbaal.

De berichtgeving in de media over de start van deze vorm van controle op drugs heeft er toe geleid dat het uitgaanspubliek hiervan goed op de hoogte was. Het optreden van de hond en begeleider samen met de politie werd als zeer positief ervaren. Het uitgaanspubliek vond het interessant en werkte mee aan de controles.

Het ingehuurde bedrijf heeft de politie en de gemeente getoond op welke wijze controle door middel van een speurhond plaatsvindt en hoe een narcoticahond optimaal kan worden ingezet.

Voorlopig zal de hond elk weekeinde worden ingezet.