Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Nieuwe keur vastgesteld

Publicatiedatum : 19 november 2009

Het college van hoofdingelanden heeft gisteren een nieuwe keur vastgesteld.

Nieuw in de keur is een verbod om vis uit te zetten of vaste vistuigen te plaatsen, tenzij de visserij wordt uitgeoefend in overeenstemming met een door ons dagelijks bestuur goedgekeurd visserijplan. De huidige keur van het hoogheemraadschap is in 2006 vastgesteld. Deze is nu op onderdelen aangepast in verband met de inwerkingtreding van de Waterwet en een aantal landelijke en provinciale uitvoeringsregelingen. De Waterwet integreert een aantal bestaande wetten op waterstaatsgebied, waaronder de Waterstaatswet 1900 en de Wet op de waterhuishouding.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige keur zijn de volgende:

Nieuw in de keur


* Bepalingen over grondwateronttrekking en infiltratie: als gevolg van de Waterwet worden de waterschappen belast met onderdelen van het grondwaterbeheer. Dit betreft onder meer de bevoegdheid vergunningen te verlenen voor bepaalde categorieën grondwateronttrekkingen en infiltraties.

* Een verbod om vis uit te zetten of vaste vistuigen te plaatsen, tenzij de visserij wordt uitgeoefend in overeenstemming met een door ons dagelijks bestuur goedgekeurd visserijplan.
* Een verbod om werken te maken in het profiel van vrije ruimte van een waterkering. Dit is de ruimte naast en boven een waterkering die nodig is om toekomstige dijkversterkingen uit te kunnen voeren.

* Een verbod om neerslag versneld tot afvoer te laten komen door bebouwing of verharding van grote oppervlakten grond.

Verdwenen uit de keur


* Gedoogplichten en bijzondere bevoegdheden: deze worden nu volledig geregeld in de Waterwet.

* Bepalingen over wegen: deze moeten worden opgenomen in een aparte wegenkeur of wegenverordening. Het opstellen daarvan hangt echter af van de noodzakelijke herziening van de provinciale Wegenverordening, die ook op onze wegen van toepassing. Wanneer de provinciale verordening wordt herzien, is duidelijk wat we zelf nog moeten regelen. Tot dat moment blijven de wegenbepalingen in de oude keur van kracht. De overgangsbepalingen in de nieuwe keur voorzien hierin.

* Bestuursrechtelijke bepalingen over vergunningen en over schadevergoeding/ nadeelcompensatie: deze zaken worden volledig in de Waterwet geregeld.

De keur en de al eerder vastgestelde algemene regels treden gelijk in werking met de Waterwet. Dit gebeurt naar verwachting op 22 december 2009.

* Keur HHNK 2009 (pdf)

* Algemene regels bij de Keur HHNK 2009 (pdf)
* Commentaarnota (pdf)

* Keurkaart (pdf)