Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 19 november 2009 - NRG start vergunningsprocedure PALLAS

NRG dient deze week de startnotitie milieu effect rapportage PALLAS in bij het Ministerie van VROM. Hiermee start de procedure voor de vergunningaanvraag voor bouw en exploitatie van een nieuwe, moderne onderzoeksreactor, genaamd PALLAS, als vervanger van de Hoge Flux Reactor (HFR). Met PALLAS zal de productie van isotopen voor medische toepassingen worden gewaarborgd. Bovendien zorgt PALLAS ervoor dat hoogwaardig wetenschappelijk en toegepast (nucleair) onderzoek in stand kan worden gehouden en verder worden uitgebreid.

Wereldwijd verrichten nucleaire onderzoeksreactoren belangrijk en baanbrekend werk bij onderzoek ten behoeve van onze huidige én toekomstige energievoorziening. Enkele van deze reactoren produceren medische isotopen, die essentieel zijn voor diagnose en therapie in de nucleaire geneeskunde. De HFR is één van de belangrijkste isotopenproductie- en onderzoeksreactoren ter wereld. Deze reactor is in de jaren 50 van de vorige eeuw ontworpen, in 1961 in gebruik genomen en voorts meerdere keren gemoderniseerd.

Uitgangspunten bij het ontwerp van de nieuwe PALLAS reactor zijn veiligheid, bedrijfszekerheid, flexibiliteit en (bedrijfs)kosten. Met PALLAS zal Nederland verzekerd zijn van continuïteit van nucleair onderzoek, voorzieningszekerheid bij de productie van medische isotopen en het uitbreiden van haar sterke positie op deze twee wereldmarkten in ontwikkeling.

Op dit moment zijn er twee locaties mogelijk voor PALLAS: Petten in Noord-Holland en Borssele in Zeeland. Bij de uiteindelijke beslissing over een locatie spelen de randvoorwaarden die de overheid stelt en bedrijfseconomische overwegingen een doorslaggevende rol.

Afhankelijk van de financiële mogelijkheden en procedures is het streven om PALLAS in 2016 in bedrijf te nemen.


*** (einde persbericht) ***