Ministerie van Financiën

Beantwoording Kamervragen over de Amsterdam Trade Bank

19-11-2009

Beantwoording kamervragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over de Amsterdam Trade Bank (ATB).

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen van het lid Irrgang (SP) over de Amsterdam Trade Bank (ATB), nr. 2009Z18496, ingezonden 9 oktober 2009.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Antwoorden van de minister van Financiën op de vragen van het lid Irrgang (SP) over de Amsterdam Trade Bank, kenmerk 2009Z18496 (Ingezonden 9 oktober 2009).

Vraag 1

Kunt u bevestigen dat de Amsterdam Trade Bank jaren de spil is geweest in een carrousel waarbij honderden miljoenen dollars uit Rusland zijn weggesluisd (Parool, 3 oktober 2009: "Trade Bank spil in geldcarrousel")?

Vraag 2

Zo ja, om hoeveel geld gaat het precies, hoe lang heeft de carrousel zijn gang kunnen gaan en wanneer is het voor het eerst ontdekt?

Vraag 3

Welke rol speelde de Amsterdam Trade Bank (DNB)? Had zij deze rol ook vanuit andere landen kunnen uitvoeren of was vestiging in Amsterdam daarvoor cruciaal.

Vraag 4

Is het waar dat de Nederlandse autoriteiten de bank niets in de weg hebben gelegd?

Antwoord vragen 1 tot en met 4

Dit kan ik niet bevestigen. Het betreft in casu verdachtmakingen die betrekking hebben op transacties die dateren van voor het jaar 2000. Deze zijn onderzocht en hebben niet tot vervolging geleid.

Vraag 5

Is het waar dat De Nederlandse Bank (DNB) de politie in 2003 heeft laten weten niet gediend te zijn van het onderzoek?

Antwoord vraag 5

Nee, dat is niet waar.

Vraag 6

Hebben DNB en de Autoriteit Financiële Markten op enig moment onderzoek verricht naar de Amsterdam Trade Bank?

Antwoord vraag 6.

Ja.

Vraag 7

Heeft DNB bij het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor overname van de Amsterdam Trade Bank door OAO Alfa Bank in haar overweging meegenomen dat de Amsterdam Trade Bank spil is geweest in een zwart geld carrousel of daar in ieder geval van verdacht werd?

Antwoord vraag 7

De Minister van Financiën heeft op 14 juli 2003 op grond van artikel 26 van de Wtk 1992, dat indertijd van kracht was, een verklaring van geen bezwaar (vvgb) verleend voor de bedoelde overname (Stcrt. 25 november 2004, nr. 228). De voorwaarden waaronder de bedoelde verklaring van geen bezwaar is afgegeven zijn uiteengezet in de Wtk 1992 (o.a. art. 23). Bij de toetsing hieraan is alle relevante informatie meegewogen die op dat moment bekend was bij de voor de verlening van de verklaring van geen bezwaar bevoegde instanties.

Vraag 8

Kan een verdenking van betrokkenheid in een zwart geld carrousel invloed hebben op de prudentiële toetsing in het kader van het afgeven van een verklaring van geen bezwaar?

Antwoord vraag 8

Ja.