VU medisch centrum

'Een half miljoen baby's bewijzen het: thuisbevallen net zo veilig als in het ziekenhuis'

19 november 2009

"Waar ik naar streef, is dat vrouwen kunnen bevallen, zoals ze dat zelf het liefste willen. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder verdoving, dat maakt mij niets uit. Als ze zich er maar goed bij voelen", stelt Ank de Jonge, onderzoeker midwifery science. Haar onderzoek maakt een einde aan de voortdurend oplaaiende discussie over de veiligheid van thuisbevallingen. "Meer dan een half miljoen bevallingen leverde geen significante verschillen op in babysterfte tussen thuis of in het ziekenhuis baren."

Om de zoveel tijd komt het opnieuw naar boven: vrouwen en baby's in Nederland zouden een hoger risico lopen tijdens de bevalling, omdat zoveel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling. Op het eerste oog lijken de cijfers dat te staven. Er sterven in Nederland inderdaad meer pasgeborenen dan in andere Europese landen én in Nederland vinden meer thuisbevallingen plaats. Een relatie is dan snel gelegd.

Geen verband
"Maar dat klopt dus niet", stelt Ank de Jonge. "Samen met onder andere Simone Buitendijk, hoogleraar eerstelijns verloskunde van het AMC, heb ik de gegevens van 529.688 bevallingen onderzocht en het ligt niet aan de keuze voor thuisbevallen. Dit is het grootste onderzoek op dit gebied dat er ooit in de wereld is gehouden."
Waaraan dat verschil dan wel ligt? "Dat hebben we niet onderzocht, maar wat waarschijnlijk een rol speelt, is dat Nederlandse vrouwen meer dan elders pas op latere leeftijd hun eerste kind krijgen. Dat vergroot de risico's. Bovendien krijgen meer vrouwen een vruchtbaarheidsbehandeling. Dat betekent meer meerlingen, wat ook grotere risico's met zich meebrengt." Een andere factor die een rol speelt, is dat prenatale screening pas sinds een aantal jaren wordt aangeboden. "Ook zijn kinderartsen hier wat terughoudender dan in het buitenland. Ze zetten niet alles op alles om een baby in leven te houden als dat kind vervolgens geen menswaardig bestaan kan krijgen."

Eigen gevoel
Er wordt wel eens gesuggereerd dat verloskundigen de voorkeur geven aan thuisbevallingen en vrouwen min of meer overhalen. "Het doet pijn als er wordt gezegd dat wij druk uitoefenen. Het maakt mij echt niet uit, als het voor die vrouw maar de beste keuze is. Vrouwen laten zich bovendien slecht overhalen. Er is in Maastricht ooit geprobeerd een gerandomiseerd onderzoek uit te voeren. Vrouwen zouden worden ingedeeld in twee willekeurige groepen: de ene groep zou in het ziekenhuis bevallen en de andere thuis. Er was welgeteld één vrouw die wilde deelnemen, alle anderen wilden gewoon zelf kiezen."

Dat de risico's van thuisbevallingen hier klein zijn heeft trouwens ook te maken met de manier waarop gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd. "Als er iets aan de hand is, verwijzen we vrouwen naar het ziekenhuis. Dat gebeurt tijdens de zwangerschap bij een kwart van de vrouwen en tijdens de bevalling wordt nog een kwart naar het ziekenhuis gestuurd. Bij de meeste problemen is er nog genoeg tijd om te verwijzen. De vrouwen kunnen over het algemeen met eigen vervoer naar het ziekenhuis. En mocht er echt haast bij zijn dan is de ambulance snel bij het ziekenhuis. Echt, vrouwen moeten bevallen waar ze willen", is het advies van De Jonge.

Analyseren en bespreken
"We moeten meer inzicht krijgen in de oorzaken van perinatale sterfte", stelt hoogleraar neonatologie Harrie Lafeber. "Op grond daarvan kunnen dan maatregelen worden genomen ter verbetering van de perinatale sterfte en morbiditeit. Daarom is op 17 november de Amsterdamse sectie van de landelijke perinatale audit van start gegaan. De bedoeling is om via de audit-commissie de perinatale sterftegevallen in de regio Noord-Holland en de IJsselmeerpolders te analyseren en te bespreken. Dit wordt georganiseerd door de afdelingen verloskunde en neonatologie van VUmc en AMC samen. Ik ben vice-voorzitter en gynaecoloog Maurice Wouters is voorzitter namens VUmc van dit regionale perinatale audit team. We hopen dat dit onderzoek de ware oorzaken van perinatale sterfte aantoont en voorkomt dat er zomaar geroepen kan worden dat sterfte iets te maken zou hebben met thuisgeboortes, zonder bewijzen hiervoor."

Monique Krinkels
bron: Tracer