VU medisch centrum

Symposium patiëntenlogistiek

Denken over ziekenhuis van de toekomst

19 november 2009

"Er waren dit jaar beduidend meer
VUmc-medewerkers aanwezig bij het symposium patiëntenlogistiek dan in vorige jaren, zeker de helft van de 220 aanwezigen", meldt Elise Bijvank. Het was op 9 november de vijfde maal dat VUmc dit landelijke symposium organiseerde. Deelnemers van binnen en buiten VUmc hebben de dag als inspirerend en leerzaam ervaren.
De sprekers van het symposium maakten duidelijk dat veel verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van optimalisatie van processen en capaciteiten. "Er wordt hard gewerkt, maar de centrale regie ontbreekt vaak. Er zou meer samenhang en sturing moeten komen in de opbouw van integrale kwaliteit. Een gedeelde, eenduidige visie is daartoe essentieel."

In de ochtend kwam onder andere de ontwikkeling van zorgpaden in VUmc aan bod. "Het is duidelijk dat zorgpaden als een hefboom fungeren om ook andere processen te optimaliseren. Daarbij is het patiëntenperspectief en continu meten en verbeteren van beoogde veranderingen heel belangrijk." Sprekers van Orbis Medisch Centrum uit Sittard maakten op enthousiaste wijze inzichtelijk dat het zorgproces eerst moet zijn geoptimaliseerd voordat je kunt automatiseren. Interessante workshops over sneldiagnostiek en planning, marketing van een zorgpad en de opbouw van een kwaliteitssysteem maakten de dag compleet.

Monique Krinkels
bron: Tracer