VU medisch centrum

Onderling contact heel belangrijk voor CI-patiënten

19 november 2009

Voor de tweede maal vond er eind oktober een patiëntendag Cochleaire Implantatie (CI) plaats. CI-gebruikers konden elkaar ontmoeten en ze werden geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cochleaire implantatie.

Op de patiëntenmiddag kregen CI-gebruikers informatie over de nieuwste ontwikkelingen Foto: Suzanne Dorrestein Sanne van Kordenoordt, die als coördinator van het CI team van VUmc betrokken was bij de organisatie van de bijeenkomst, is enthousiast. "Het is zo belangrijk dat deze patiënten ervaringen kunnen uitwisselen. Voor mensen met een normaal gehoor is moeilijk te begrijpen hoe het is om ernstig slechthorend door het leven te gaan en hoe je leven verandert na implantatie. Bovendien is het belangrijk dat patiënten op die manier ook in een meer informele setting contact kunnen hebben met leden van het CI-team."

Laatste ontwikkelingen
Tijdens de patiëntenmiddag in het Olympisch Stadion werden patiënten geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cochleaire implantatie. Zo gaf KNO-arts Paul Merkus een lezing over de ervaringen van het CI-team VUmc met een nieuw type CI voor mensen met restgehoor in de lage tonen, de zogenaamde hybrid-L. Veel CI gebruikers houden moeite met verstaan in een rumoerige omgeving, zoals op feestjes. Joost Festen, klinisch fysicus-audioloog, besprak welke mogelijkheden de huidige CI's bieden om het verstaan in deze moeilijke situaties te verbeteren. Klinisch fysicus-audioloog Marre Kaandorp sprak over haar onderzoek, waarin blijkt dat ook andere factoren zoals taalvaardigheid het spraakverstaan in rumoer kunnen beïnvloeden.

Het opnieuw leren horen heeft een enorme impact op het dagelijks leven. "Ook op de dag zelf was dat te merken", vertelt Van Kordenoordt. "Patiënten die voordat ze hun CI kregen hun sociale kringetje steeds kleiner zagen worden, waren nu volop in gesprek met mensen van het CI team, maar vooral ook met elkaar." bron: Tracer