VU medisch centrum

Samenwerking Vumc - GGZ inGeest

Verslaving en psychiatrisch probleem vaak hand in hand

19 november 2009

Zowel in de psychiatrie als onder specialisten in de verslavingszorg groeit het besef dat de problemen van hun cliënten niet altijd te scheiden zijn. Onder drugs- of alcoholverslaafden komt bijvoorbeeld veel schizofrenie voor. Ook zijn er veel verslaafden met persoonlijkheidsstoornissen. GGZ inGeest wil daarom een integrale behandeling mogelijk maken voor mensen met deze gecombineerde problematiek.

De integrale behandeling heeft de naam 'verslavingspsychiatrie' gekregen. Sinds vorig jaar worden de gelederen binnen GGZ inGeest hier op toegerust. Een aantal verpleegkundigen en behandelaars heeft inmiddels speciale trainingen gevolgd op het gebied van het diagnosticeren en behandelen van verslavingsproblematiek. In 2010 zet GGZ inGeest deze deskundigheidsbevordering op grotere schaal voort.

De onmacht voorbij
Om iedereen op scherp te zetten, organiseerde GGZinGeest op 29 oktober een symposium onder de titel 'De onmacht voorbij: psychiatrie en verslavingszorg doe je samen'. Yvonne Wijdeven, projectleider bij GGZ inGeest, legt uit waarom dit onderwerp nu opeens zo actueel is. "Uit onderzoek komt steeds vaker en dudelijker naar voren dat verslaving verweven is met psychiatrische problematiek en vice versa. Verslaving als zodanig wordt inmiddels ook gezien als psychiatrisch ziektebeeld. Het is mede om die reden al enige tijd opgenomen in de DSM IV." Dit is de indeling ziektebeelden voor de psychiatrische diagnostiek.

"Met die andere kijk op verslaving los je tegelijkertijd het probleem op dat veel patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd, wat in de praktijk vaak gebeurt. Kloppen ze aan bij de verslavingszorg, dan kunnen ze pas aan een afkickprogramma meedoen, als ze eerst iets aan hun psychische problemen hebben gedaan. Gaan ze naar de GGZ, dan kunnen ze pas worden behandeld als ze van hun verslaving af zijn."

Meer kennis
Wijdeven voegt daar aan toe dat verslaafden vaak ook kampen met specifieke psychosociale problemen, zoals omgaan met geld en zorg voor de eigen omgeving, maar ook met allerlei somatische klachten. "Overal lopen hulpverleners en behandelaars tegen verslavingsproblematiek aan, of ze nu ambulant werken of klinisch of in andere vormen van hulpverlening of zorg. Die mensen willen meer kennis, want ze lopen regelmatig tegen problematiek aan, waar ze zich weinig deskundig in voelen. Dat leidt tot frustraties"
Het symposium was bedoeld om draagvlak te creëren voor de nieuwe benadering en hulpverleners en behandelaars enthousiast te maken voor trainingen die GGZ inGeest in 2010 organiseert. Experts uit zowel de verslavingszorg als GGZ kwamen aan het woord over hun visie en kennis op integrale behandeling van verslaving. Tijdens korte workshops konden deelnemers een indruk krijgen van de trainingen. Wijdeven: "Dat werkte heel motiverend. Ik heb achteraf veel enthousiaste reacties gekregen en van veel mensen gehoord dat ze volgend jaar graag een training willen volgen."

Marianne Meijerink
bron: Tracer