FNV


19-11-2009

FNV Bondgenoten: AOW-oplossing zware beroepen werkt niet

Werkgevers zien weinig mogelijkheid om hun werknemers met een zwaar beroep na 30 jaar aan ander, lichter werk te helpen, zoals het kabinet voorstelt in zijn plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd onder werkgevers. Op de vraag of werkgevers denken mensen in het eigen bedrijf te kunnen herplaatsen, antwoordt 84 procent negatief.

Werkgevers zien het ook niet gebeuren dat zij hun mensen buiten het eigen bedrijf geplaatst krijgen: 52 procent acht dat nagenoeg uitgesloten en nog eens 34 procent acht de kans klein, samen 86 procent. Over de mogelijkheid tot om- en bijscholing naar lichter werk zijn werkgevers iets positiever, maar toch ziet 72 procent daar weinig kans toe.

Kabinet regelt zelf niks Voor FNV Bondgenoten betekent deze uitslag extra bevestiging dat het AOW-voorstel van het kabinet onuitvoerbaar is. Voorzitter Henk van der Kolk: "Het kabinet zegt dat zijn plan sociaal is, juist vanwege die maximum termijn van 30 jaar zwaar werk. Maar de praktijk is weerbarstig. Feitelijk gooit het kabinet het hele zware-beroepen-verhaal over de schutting bij de sociale partners, regelt zelf niks en zegt toch dat iedereen met zwaar werk gespaard blijft. Maar dat zit er niet in, dat laat dit onderzoek duidelijk zien."

Laagopgeleiden de klos Volgens FNV Bondgenoten gaat de verhoging van de AOW-leeftijd juist de laagopgeleiden, die veelal vanaf jonge leeftijd werken, treffen. "Het kabinet zegt wel dat die mensen op 65 kunnen stoppen", stelt Van der Kolk. "Maar die groep kan dat niet betalen. Als zij op 65 eruit willen, krijgen ze een levenslange strafkorting op hun AOW, een lager pensioen en zij kunnen niet bijsparen. Die groep wordt dus kind van de rekening."

Flexibele AOW De FNV wil een werkelijk flexibele AOW-regeling, waarin stoppen op 65 met een fatsoenlijk inkomen mogelijk blijft en langer doorwerken wordt beloond met een hogere uitkering. Mensen kunnen dan zelf kiezen. De discussie over zware beroepen kan op een andere, rechtvaardigere, wijze worden voortgezet.