Erkenning bodemadviesbureau ingetrokken na fraude

De erkenningen van bodemadviesbureau Elementair Putten in Putten worden per direct ingetrokken. Onderzoek door de VROM-Inspectie Inlichtingen- en Opsporingsdienst na ondermeer een signaal via het Toezichtloket Bodem leidde tot de verdenking van vervalst laboratoriumcertificaten en bodemrapporten. Een inval eerder deze maand bevestigde de vermoedens van valsheid in geschrifte. Door intrekking van de (Kwalibo-)erkenningen kan het bedrijf niet langer veldwerkzaamheden uitoefenen.

Het bedrijf raakt zijn erkenningen met onmiddellijke ingang kwijt vanwege de ernst van de overtredingen. Zo wordt voorkomen dat opnieuw valse rapporten worden geleverd. Het gaat bijvoorbeeld om rapportages die gebruikt kunnen worden voor schone grond-verklaringen zoals die nodig zijn bij de sanering van oude olietanks en de aanvraag van een bouw- of milieuvergunning. Tegen het bedrijf loopt tevens een strafrechtelijk onderzoek.

Onduidelijk is nog hoever de fraude zich uitstrekt, wie er gedupeerd zijn door de handelwijze van het bureau en hoe zij het beste kunnen handelen.

De bodemadviseur was gecertificeerd en werkte met een erkenning op basis van de nieuwe bodemregelgeving (Kwalibo). Dit erkenningensysteem dat nu bijna drie jaar van kracht is, is ondermeer bedoeld om fraude met vervuilde grond tegen te gaan.

Begin dit jaar werd een ander bedrijf betrapt op vervalsingen van bodemonderzoeksrapporten. Ook van dat bedrijf zijn de erkenningen ingetrokken. De VROM-Inspectie doet naar aanleiding van dat geval een breder onderzoek naar de branche.

De branche en bodemtoezichthouders worden gestimuleerd om signalen over mogelijk frauderende bureaus door te geven aan het Toezichtloket Bodem; www.vrom.nl/bodemsignaal




RVD Mediafeed