Ministerie van Justitie

ForCA observatieafdelingen officieel geopend tijdens symposium

Nieuwsbericht | 19-11-2009

Staatssecretaris Albayrak heeft op 19 november tijdens een symposium in Bussum officieel de ForCA observatie-afdelingen geopend die gerealiseerd zijn jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Forca congres

ForCA staat voor Forensisch Consortium Adolescenten en is opgericht om beter zicht te krijgen op jongeren die verblijven in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) vanwege een ernstig delict dat zij hebben gepleegd.

In Forensisch Centrum Teylingereind zijn twee
ForCA-observatieafdelingen gestart. Op de eerste afdeling worden preventief gehechte jongens onderzocht die verdacht worden van ernstig strafbare feiten, zoals levens- of zedendelicten en bij wie mogelijk sprake is van ernstige psychische problemen. Het kan ook gaan om jongeren die zich moeilijk laten onderzoeken, bij wie bijzondere gezinsproblematiek of hardnekkige recidive aan de orde is, of om jongeren die verdacht worden van strafbare feiten die maatschappelijke ophef veroorzaken.

Op de andere observatieafdeling worden jongens geplaatst voor wie een verlenging of beëindiging van de PIJ-maatregel (plaatsing in een jeugdinrichting) aan de orde is. Bij deze jongens bestaat er twijfel over het recidivegevaar of de mogelijkheden voor (proef)verlof, nazorg of resocialisatie moeten nader worden onderzocht.

Forensisch Centrum Teylingereind is een particuliere, gesloten justitiële jeugdinrichting. Er verblijven 96 jongens en 24 meisjes tussen de 12 en circa 18 jaar. Zij zijn op last van de rechter in een gesloten omgeving geplaatst; in afwachting van hun straf of behandeling of om hun straf in Teylingereind uit te zitten.