Stichting Vluchteling

19-11-2009

Nederlander onbekend met wereldwijd vluchtelingenprobleem

Slechts 1 op de 5 Nederlanders schat het aantal vluchtelingen wereldwijd goed in. 15% van de Nederlanders onderschat het aantal vluchtelingen, terwijl 30% het aantal vluchtelingen juist (ver) overschat. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders, naar het draagvlak voor vluchtelingen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Raad voor de Vluchteling.

Wereldwijd zijn er 42 miljoen vluchtelingen op de vlucht voor onderdrukking en geweld. De uitkomsten van het draagvlakonderzoek stemmen tot optimisme maar leren ook dat er nog veel te winnen is.

Resultaten
Driekwart van de Nederlanders vindt dat hulp aan vluchtelingen vaak op de verkeerde plek terecht komt. Daarentegen vindt 84% van de Nederlanders het vluchtelingenprobleem redelijk tot zeer ernstig. Hoewel Nederlanders begrip hebben voor de erbarmelijke situaties waarin vluchtelingen moeten zien te overleven, denkt men vaak in negatieve termen over deze mensen. Ook vindt men dat vluchtelingen opgevangen moeten worden in de eigen regio of het eigen land. Hulp aan vluchtelingen in Nederland wordt door slechts de helft van de Nederlanders gezien als belangrijk of heel belangrijk.

Probleem onbekend
Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat Nederlanders over het algemeen weinig weten over de landen waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Verder lijkt de hele vluchtelingenproblematiek bij veel Nederlanders tamelijk onbekend te zijn. De uitkomsten van het onderzoek zijn voldoende reden voor Stichting Vluchteling om verder te werken aan de versterking van de Raad voor de Vluchteling, een onafhankelijk adviesorgaan dat ten dienste staat van Stichting Vluchteling. De Raad gaat zich inzetten voor een groter draagvlak voor de hulp aan en opvang van vluchtelingen.

Raad voor de Vluchteling
De nieuwe Raad voor de Vluchteling staat onder voorzitterschap van Generaal-Majoor der Mariniers bd Patrick Cammaert. Hij stond aan het hoofd van de grootste VN-vredesmissie ooit in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) Cammaert: "Met dit onderzoek wilden we inzicht krijgen in hoe Nederlanders tegenwoordig denken over vluchtelingen. Het draagvlak voor vluchtelingen is aanwezig, maar kan veel breder. Daarom zet de Raad voor de Vluchteling nieuwe stappen en komt vanaf 2010 met adviezen ten behoeve van het draagvlak in ons land en versterking van de positie van vluchtelingen in arme landen."