Gemeente Almelo

Genomineerden Stadsprijs Almelo 2009

19 november 2009 - De vrijwilligers van de Atelierroute, de Belastingservice Particulieren en de Gravenruiters zijn genomineerd voor de Stadsprijs Almelo 2009. Ieder voor zich doet volgens de jury recht aan de status van de Stadsprijs Almelo. De winnaar van de Stadsprijs Almelo 2009 wordt op vrijdagmiddag 11 december a.s. bekend gemaakt door burgemeester Van Lidth de Jeude.

Op de oproep van de Gemeente Almelo kandidaten voor te dragen voor de Stadsprijs Almelo 2009 kwamen 238 reacties binnen voor 28 personen, verenigingen of organisaties. De commissie Stadsprijs Almelo, onder voorzitterschap van Ger Vermeulen, beoordeelde de afgelopen weken de kandidaten. Uit diverse voordrachten blijkt de bijzondere bijdrage die kandidaten leveren aan de Almelose samenleving. Het werk dat door deze vrijwilligers wordt verzet spreekt de commissie zo aan dat zij deze drie kandidaten nomineren voor de Stadsprijs Almelo 2009.

Atelierroute Almelo

De Stichting Atelierroute Almelo heeft het culturele belang onderkend van de aanwezigheid van relatief veel beeldende kunstenaars en een relatief fors aantal ateliers in Almelo. Zij heeft de toegankelijkheid van kunst en cultuur binnen de gemeente aanmerkelijk vergroot door de organisatie van de atelierroute. Door toedoen van deze stichting is Almelo tenminste een weekend per jaar waarachtig verheven tot kunststad. De stichting zorgt voor een uniek cultureel evenement dat inmiddels talloze bezoekers en deelnemers uit Almelo en omliggende gemeenten trekt. Het brengt Almelo op een zeer verrassende en aansprekende wijze hoogwaardig in beeld.

Belastingservice Particulieren

De Stichting Belastingservice Particulieren zorgt ervoor dat niemand fiscaal tussen de wal en het schip hoeft te vallen. Een groep van deskundige vrijwilligers helpt met het invullen van het aangiftebiljet en zorgt ervoor dat juist voor die groeperingen die dat nodig hebben, langs fiscale weg tegemoetkomingen kunnen worden gerealiseerd en regelingen kunnen worden benut. Lastige overheidszaken worden op bekwame wijze inzichtelijk gemaakt. Vooral ouderen en chronisch zieken profiteren op deze wijze van het werk van de medewerkers van de stichting. Juist voor deze categorie van mensen voorziet de stichting in een grote behoefte.

De Gravenruiters

De vrijwilligers van de Gravenruiters bieden aangepast paardrijden aan voor mensen met zowel een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Dat gebeurt onder professionele begeleiding en op zodanig aangepaste wijze dat de veelal meervoudig gehandicapten zoveel mogelijk nog kunnen genieten van wat zij wel kunnen. Paardrijden heeft positieve effecten op de gezondheid van de ruiters en het stimuleert in belangrijke mate hun eigenwaarde. Daarnaast zet de stichting zich in voor probleemjongeren door ze te betrekken bij het begeleiden van de ruiters en het verzorgen van de paarden. Op deze wijze ontwikkelen ook die jongeren verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen en motivatie.

Stadsprijs Almelo

De Stadsprijs Almelo bestaat uit een geldbedrag van EUR 3.000, een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen en een oorkonde. De nummers twee en drie ontvangen een oorkonde. De winnaar bepaalt zelf de bestemming van de geldprijs, onder voorwaarde dat het ten goede komt aan de Almelose gemeenschap.

Uitreiking

De Gemeente Almelo heeft de Stadsprijs Almelo ingesteld per 1 juli 1997. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De uitreiking van de Stadsprijs Almelo 2009 vindt plaats op vrijdag 11 december a.s. vanaf 16.00 uur in de bibliotheek Almelo aan Het Baken 3 in Almelo.