Gemeente Breda

Breda genomineerd voor Kordes-Trofee 2009

De Gemeente Breda is genomineerd voor de Deloitte F.G. Kordes-Trofee, de toonaangevende prijs voor het beste jaarverslag in de publieke sector.

Uit de inschrijvingen zijn vijftien organisaties, verdeeld over vijf categorieën, genomineerd. Zij strijden op 10 december 2009 in Den Haag in de finale om de titel van categoriewinnaar en om de hoofdprijs, de felbegeerde Deloitte F.G. Kordes-Trofee. De Gemeente Breda scoort met haar jaarverslag goed qua transparantie en informatie en komt daarmee uit bij de beste drie van 2009 in de categorie lokaal bestuur.

De jury van de Kordes-Trofee beoordeelt de jaarverslagen op inhoud, leesbaarheid en transparantie. Waar de jury expliciet naar keek en waar Breda goed op scoort, is het inspelen op de effecten voor de economische situatie van de stad, als gevolg van de financiële crisis. De weergave hiervan in het jaarverslag en de weerslag op de financiële positie komen op een inzichtelijke manier aan bod. Bij de jury weegt dit aspect zwaar. De Bredase monitor financiële crisis ontsluit deze informatie en geeft een goed inzicht van de effecten. Dit is duidelijk terug te vinden in het voor de trofee genomineerde jaarverslag.
Ook de presentatie van het weerstandsvermogen, de mate waarin de gemeente financiële tegenvallers opvangt, werd positief ontvangen. Een ander onderdeel wat goed scoort is de in één oogopslag weergegeven bestuurlijk inhoudelijke verantwoording van de verschillende beleidsterreinen.

Daarnaast liet de jury rechtmatigheid meewegen: in hoeverre leeft de gemeente zijn eigen en de wettelijke regels na? Breda investeert flink in rechtmatig handelen. Ook dit komt in het jaarverslag tot uitdrukking, in een afzonderlijke paragraaf over rechtmatigheid. Tot slot is de mate van in control zijn beoordeeld: hoe effectief en efficiënt is de beheersing van de organisatie? Ook hieraan besteedde Breda een aparte verantwoordingsparagraaf.

Naast de eer, een publicatie op de website van de Kordes-Trofee en in verschillende nieuwsbrieven en uitgaven, krijgt de winnaar van de Kordes-Trofee een bijzonder kunstwerk van Coen Kaayk.

In 2004 kreeg Breda een eervolle vermelding van de jury van de Kordes-Trofee, vanwege de gebruiksvriendelijkheid. In de ogen van de jury was Breda hiermee destijds een goed voorbeeld voor andere gemeenten.

Breda, 19 november 2009