KNHS

Statement FEI Welzijn Paarden
18 november 2009
FEI

KOPENHAGEN (KNHS)- Tijdens de General Assembly in Kopenhagen gaf de FEI naar aanleiding van de discussie over hyperflexie een statement af over paardenwelzijn. Dit statement luidt als volgt:

De FEI veroordeelt alle trainingsmethoden en praktijken die tegenstrijdig zijn met het welzijn van het paard. Het paardenwelzijn is altijd het speerpunt geweest en zal dit ook altijd blijven bij de internationale overkoepelende paardensportbond.

In Kopenhagen heeft het FEI Bureau het onderwerp hyperflexie uitgebreid besproken. Het Bureau staat er op dat stewards in alle disciplines met onmiddellijke ingang alle mogelijke disciplinaire maatregelen nemen bij het overtreden van de FEI-regels. Het gaat hier bijvoorbeeld om mondelinge waarschuwingen en gele kaarten* De FEI is een relatie aangegaan met World Horse Welfare, een vooraanstaande internationale hippische organisatie. Daarnaast raadpleegt de FEI voortdurend ruiters, trainers, officials en veterinairen om voorvallen zorgvuldig te onderzoeken. De vervolgopleiding voor stewards zal ook doorgaan om te garanderen dat op FEI evenementen op een accurate en professionele wijze met welzijnskwesties wordt omgegaan.
De FEI erkent en verwelkomt de publieke opinie en houdt vast aan haar beleid dat het welzijn van het paard de absolute prioriteit krijgt.


*Als een ruiter twee gele kaarten binnen een jaar krijgt, wordt hij/zij automatisch geschorst voor een periode van twee maanden onmiddellijk na de wedstrijd waar de tweede gele kaart is uitgedeeld.