Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z22088

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Jan de Vries (beiden CDA) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de vakantiespreiding. (Ingezonden 19 november 2009)


1
Hebt u kennisgenomen van de problemen die scholen, hun ouders en leerlingen in de gemeente Werkendam ondervinden als gevolg van de vakantiespreiding? 1) Herkent u deze problematiek van deze en andere grensregio's?


2
Waarom hebt u eerder niet gereageerd op een schrijven van het Contactorgaan Voortgezet Onderwijs te Sleeuwijk van 8 oktober 2008 aan de minister van OCW? Bent u bereid dat alsnog te doen en een afschrift daarvan aan de Kamer te zenden?


3
Deelt u de mening dat in de discussie over de vakantiespreiding onderwijsinhoudelijke en onderwijsorganisatorische problemen in de grensregio's onderbelicht zijn? Onderkent u deze problemen? In hoeverre komt u daaraan tegemoet met uw voorstellen inzake onderwijstijd? 2)


4
Bent u bekend met feit dat meerdere scholen in grensregio's zowel de centraal vastgestelde vakantieperiode als de adviesdata niet naleven, waardoor andere scholen, hun ouders en leerlingen nog meer problemen ondervinden van de vakantiespreiding? In hoeverre draagt de onduidelijkheid over het bindend karakter van de Regeling vakantiespreiding hieraan bij? Hoe schept u duidelijkheid over het bindend karakter en hoe handhaaft u de Regeling vakantiespreiding?


5
Verwacht u dat de PO-raad en de VO-raad 3) met hun advies over de niet-centraal vastgestelde voorjaarsvakantie en herfstvakantie het probleem van de grensregio's kunnen oplossen? Zo ja, waarom? Bestaat niet het gevaar dat door het vrijblijvende karakter van hun advies de onduidelijkheid over de vakantiespreiding alleen maar zal toenemen, scholen hun eigen lijn zullen volgen en als gevolg daarvan scholen, hun ouders en leerlingen nog meer nadeel ondervinden van de vakantiespreiding? Bent u bereid om er alsnog voor te kiezen ook de voorjaarsvakantie en herfstvakantie centraal vast te stellen?


1) AD/Rivierenland 10 november 2009: "'Gedwongen schoolverzuim', grens vakantieregio's dwars door gezinnen in Werkendam"

2) Kamerstuk 31 289, nr. 56

3) PO: primair onderwijs, VO: voortgezet onderwijs