Gemeente Oirschot

Zorg voor onze monumenten

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg voor onze monumenten

Â

In de gemeente Oirschot staan ruim 300 gebouwde monumenten. Er zijn ongeveer evenveel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten. Het spreekt vanzelf dat we zuinig moeten zijn op deze waardevolle objecten, want het is de opdracht aan onze generatie om ze te bewaren voor de generaties die na ons komen. Het is dan ook bij wet en verordening verboden om een beschermd monument te beschadigen, te vernielen of af te breken. Dat betekent niet dat er helemaal niets mag veranderen aan een monument.

Â

Voor het afbreken, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen van een beschermd monument hebt u vergunning nodig. Het is niet toegestaan om zonder vergunning van het college een beschermd monument te herstellen of te gebruiken op een wijze waardoor het monument wordt ontsierd of in gevaar wordt gebracht. Het college kan aan een vergunning voorschriften verbinden. Die moet u natuurlijk in acht nemen. Voor een aanbouw aan een beschermd monument zijn deze regels onverminderd van toepassing.

Â

Voordat het college een vergunning kan verlenen moet zij advies vragen aan de gemeentelijke Monumentencommissie en in bijzondere gevallen aan de Rijksdienst en/of Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant.

Â

Bezit of bewoon ik een monument?

Twijfelt u of u eigenaar of bewoner bent van een beschermd monument? U vindt een volledige monumentenlijst op de website van de gemeente Oirschot (www.oirschot.nl) onder âBezoekersâ en âOver Oirschotâ. U kunt ook contact opnemen met de ambtenaar Monumentenzorg op het gemeentehuis (0499) 583 333.

Â

Bekendmaking

Publicatie van vergunningaanvragen en verleende vergunningen vindt plaats op de gemeentelijke paginaâs van het Weekjournaal onder de kop âOpenbare bekendmakingenâ. Daarbij staat aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor het inzien van de aanvragen of het maken van bezwaar. Het is dan ook raadzaam om de publicaties in de gaten te houden, zodat u op de hoogte bent van bouw- of sloopplannen in uw omgeving.

Â

Tot slot

Met het naleven van de bovenstaande regels voorkomt u dat er cultuurhistorisch belangrijke gebouwen verdwijnen of beschadigd worden en dat wij handhavend moeten optreden. Als u na het lezen van dit stuk nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het team Vergunningen van de gemeente Oirschot. Het telefoonnummer is (0499) 583 333.