Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Bewusteloosheid dier moeilijk en

19 nov 2009

Er zijn veel verschillende (gedrags)parameters beschikbaar om te controleren of dieren wel of niet bewusteloos zijn. De betrouwbaarheid van deze parameters verschilt zeer sterk per parameter, maar ook per expert. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, op basis van een literatuurstudie en reacties van internationale experts. Bij toepassing is er grotere variatie in uitvoering en interpretatie. Algemeen wordt erkend dat bewusteloosheid moeilijk en zeker niet unaniem wordt beoordeeld.

Vanwege de wettelijke verplichting om dieren te beschermen vooraf en tijdens het slachten, heeft het ministerie van LNV gevraagd naar de (on)mogelijkheden van het in-line bepalen van de effectiviteit van verdovingmiddelen onder commerciële omstandigheden. Met andere woorden: beschikken we over voldoende betrouwbare indicatoren om bewusteloosheid in het slachtproces vast te stellen?

Belangrijke parameters
Een paar belangrijke parameters scoren hoog als indicator voor bewusteloosheid:

* afwezigheid van ritmische ademhaling;

* direct verlies van houding (collaps);

* afwezigheid van oprichtreflex.

Combinatie van parameters
De overige parameters worden zeer wisselend beoordeeld. Er is hierbij een duidelijke variatie tussen diersoort, verdovingsmethode en ook een duidelijk verschil tussen experts. Een combinatie van parameters zal een betere indicatie geven dan het gebruik van een enkele parameter. De keuze en waarde hangen af van de verdovingsmethode. Een juiste keuze is daarom voor elke situatie anders. De aanwezigheid van een parameter kan bruikbaar zijn om te beoordelen of een dier zeker bij bewustzijn is, maar betekent niet dat die parameter ook bruikbaar is om zeker te stellen dat het dier bewusteloos is. Een voorbeeld hiervan: een dier dat (zonder ondersteuning) kan staan is zeker bij bewustzijn, maar een dier dat dit niet kan, is niet per definitie bewusteloos.

Protocollen
Om te komen tot een breder acceptabele en objectieve beoordeling van bewusteloosheid, zouden er betere protocollen moeten worden opgesteld waarin combinaties van parameters worden opgenomen. Ook het ontwikkelen van een meetmethode om op basis van fysiologische parameters een objectieve indicatie voor bewusteloosheid te krijgen is gewenst. Dit zal een welkom hulpmiddel zijn voor het bewaken van dierenwelzijn rond het slachtproces.