Politie Hollands Midden

Zoeterwoude/Rijnwoude - Politie vraagt bewoners alert te zijn op inbraken

Zoeterwoude, Rijnwoude, 19-11-2009 o De politie van team Leiderdorp verzoekt inwoners alert te zijn op woninginbraken. Vorige week nog meldde de politie dat er in Leiderdorp in de maand oktober en november een aantal inbraken had plaatsgevonden welke vooral overdag waren gepleegd.

Tussen zaterdag 14 november en woensdag 18 november vonden er in Zoeterwoude en in de gemeente Rijnwoude drie inbraken en twee poging inbraken plaats. Het merendeel gebeurde eveneens overdag.

De dieven braken in via de achterzijde van de woningen door onder meer een raam of deur open te breken. De inbraken vonden plaats op de Busken Huetstraat, de Potgieterlaan en de Nic. Beetsstraat (poging) in Hazerswoude-Rijndijk en op het Watertje en de Korte Miening (poging) in Zoeterwoude. Bij de inbraken werden onder meer sieraden en een kluis gestolen.

Inbrekers herken je niet: Meld verdachte situaties altijd! Om woninginbraken tegen te gaan is naast de politie-inzet de oog- en oorfunctie van de inwoners noodzakelijk. Alertheid op mensen die zich verdacht in poorten of gangen achter woningen ophouden, ook overdag, of zich in autos of andere voertuigen in de wijk ophouden, kan er toe bijdragen om een inbreker te ontmaskeren. De politie adviseert dan ook bij het waarnemen van deze verdachte omstandigheden onmiddellijk het alarmnummer van de politie 1-1-2 te bellen.

Babbeltruc De politie wijst ook op diefstal uit woning door middel van babbeltrucs. Bij een woning aan de Jan van Banningstraat in Zoeterwoude werden, woensdag 18 november, na een smoes een bankpasje en geld gestolen. Twee mannen deden zich voor als medewerkers van de woningbouw die naar de verwarmingsketel kwamen kijken. De bewoonster liet de mannen hun werk doen waarna ze vervolgens vertrokken. Binnen een half uur werd de bewoonster gebeld door een medewerker van een bank die gegevens wilde controleren en daarvoor de pincode nodig had. Niet lang daarna bleek dat er al geld gepind was.

De politie adviseert om nooit de pincode af te geven. Medewerkers van een bank zullen nooit vragen naar de pincode. Dit is niet de werkwijze van banken. Heeft u toch de pincode gegeven blokkeer dan zo snel mogelijk de pas bij de bank.