CPNB


Persbericht 19-11-2009
Winnaar Nederland Leest, Nederland Ontwerpt bekend Jonge ontwerper plaatst Oeroeg in deze tijd

De ontwerpwedstrijd Nederland Leest, Nederland Onwerpt is dit jaar gewonnen door Marjolein van Damme. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) nam zij de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ron van Roon. Nederland Leest, Nederland Ontwerpt roept lezers op hun eigen omslag te ontwerpen voor het boek dat centraal staat in de campagne Nederland Leest. Dit jaar is dat het boek Oeroeg (1948), het romandebuut van Hella S. Haasse. De prijs bestaat uit vijf genummerde exemplaren van Oeroeg met het winnende ontwerp als omslag. Marjolein van Damme is 24 jaar en studeert aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Nederland Leest, Nederland Ontwerpt, is een initiatief van de Stichting CPNB in samenwerking met Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion en Stichting De Best Verzorgde Boeken.

De jury, bestaande uit Ron van Roon (grafisch ontwerper van onder andere het omslag van Tirza), Dingeman Kuilman (directeur van Premsela
- Dutch Platform for Design and Fashion) en Marlies Visser (grafisch ontwerper), over het winnende omslag: `Steeds opnieuw werden we naar het beeld toegetrokken. En dat met enkel zwart-wit. Ook conceptueel is dit een heel sterk omslag. Het gaat over identiteit - en daarmee is Oeroeg effectief naar onze tijd toe gebracht.' Voor de ontwerpwedstrijd werden dit jaar 237 omslagontwerpen ingestuurd. Dat is 29% meer dan vorig jaar. De jury heeft 22 ontwerpen genomineerd, waarvan drie eervolle vermeldingen. De genomineerde ontwerpen worden vanaf donderdag 19 november t/m zondag 3 januari 2010 in de OBA geëxposeerd. Op www.nederlandleest.nl zijn alle ingestuurde ontwerpen te zien.

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne en vindt plaats van vrijdag 23 oktober t/m vrijdag 20 november. In de campagneperiode zijn bijna een miljoen exemplaren van het boek door de openbare bibliotheken aan hun leden uitgedeeld. De campagne moedigt mensen aan tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen en hier met elkaar over in discussie te gaan. In 2006 stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal, in 2007 was dat De gelukkige klas van Theo Thijssen en in 2008 Twee Vrouwen van Harry Mulisch. Nederland Leest wordt vrijdagmiddag 20 november in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afgesloten met een voordracht van Oeroeg door Willem Nijholt.