Ministerie van Defensie

Marine

Weekoverzicht Defensie-operaties

19 november 2009, 16.07 uur

Generaal McChrystal opent samen met minister Zia, gouverneur Hamdam, brigadegeneraal van Uhm en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar de brug nabij de hospital crossing bij Tarin Kowt. - Foto: ministerie van Defensie Commandant ISAF, generaal Stanley McChrystal, heeft deze week Task Force Uruzgan bezocht. Samen met de Australische minister-president Rudd woonde hij de Australische herdenkingsceremonie voor Remembrance Day bij.

Per helikopter bezocht McChrystal in Uruzgan de vooruitgeschoven basis Mirwais en de patrouillebases Cobra en Camp Hadrian. Hierbij sprak de generaal met de troepen en liet hij zich informeren over de plaatselijke situatie.

Opening nieuwe brug

Opening van de Hospital Road Bridge (vlnr) gouverneur Hamdam, generaal McChrystal, generaal Van Uhm en civiel vertegenwoordiger Rentenaar- Foto:ministerie van Defensie

In Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan, opende McChrystal de nieuwe brug bij Hospital Crossing. De ceremoniële opening van de brug, met Nederlands geld door Afghanen gebouwd, werd traditiegetrouw voorafgegaan door het gebed van de mullah.

Gouverneur Hamdam van Uruzgan bedankte in zijn toespraak de Nederlanders voor hun steun. De brug over de Teri Rud verschaft de dorpelingen uit het noorden toegang tot Tarin Kowt en daarmee tot voorzieningen op het gebied van economie, gezondheidszorg en onderwijs. Voorheen was de provinciale hoofdstad zo'n 3 maanden per jaar niet bereikbaar voor de bewoners van de noordelijk gelegen dorpen.

Nederlandse aanpak

Generaal McChrystal gaf aan dat de Nederlandse aanpak, militaire actie gecombineerd met civiele ontwikkeling, absoluut de richting aangeeft die de NAVO in Afghanistan op moet. Volgens de commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Marc van Uhm heeft de ervaring van de afgelopen 4 jaar bewezen dat het cruciaal is de Taliban steeds verder weg te duwen van de bevolking en vervolgens te zorgen voor goed bestuur en ontwikkeling.

Explosieven en wapens gevonden

Afgelopen week zijn er opnieuw enkele geïmproviseerde explosieven (IED's) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook werden meerdere wapenopslagplaatsen ontdekt. Ten oosten van Tarin Kowt namen ISAF-coalitietroepen een explosie waar. Vervolgens werd geconstateerd dat enkele mannen lichamen van de locatie weghaalden. Mogelijk betrof het een IED-aanslag waarbij burgers slachtoffer werden. Ook kan het zijn dat mensen tijdens het plaatsen van een explosief zichzelf hebben opgeblazen.

Task Force 55, bestaand uit special forces van de marine en landmacht, opereert over het algemeen in gebieden die niet permanent onder invloed van ISAF en de Afghaanse overheid staan. Eenheden van Task Force 55 zijn daar de afgelopen week enkele malen beschoten door opstandelingen. De eenheden beantwoorden dit vuur, waarbij aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers zijn gevallen. Apaches van de Nederlandse Air Task Force zijn tweemaal ingezet ter ondersteuning van Task Force 55 in het zuiden van Afghanistan.

Nationale Operaties

Het ontladen van de hulpgoederen op de Kaapverdische eilanden. - Foto: ministerie van Defensie

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft donderdag een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, sproeiapparaten en beschermende kleding afgeleverd op de Kaapverdische eilanden. Deze zijn bedoeld ter bestrijding van de dengue-epidemie die sinds september op de eilandengroep woedt.

Curaçao

EOD medewerkers bereiden transport picrinezuur voor op Curaçao

Een ruimploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen zaterdag op Curaçao 3 scholen, het ADC Laboratorium en een polikliniek verlost van gevaarlijk picrinezuur. Op het militaire oefenterrein Wacawa bracht het team het verzamelde picrinezuur gecontroleerd tot ontploffing. Het kreeg daarbij medewerking van de Koninklijke Marine.

Het pictrinezuur werd als eerste in het Peter Stuyvesant College op Curaçao aangetroffen. De eilandautoriteiten hebben vervolgens een inventarisatie gemaakt van andere locaties waar het zuur aanwezig was. De Gouverneur van de Nederlandse Antillen riep de hulp van Defensie in, waarna een ruimploeg van de EOD direct vanuit Nederland werd ingevlogen. Militairen van de Koninklijke Marechaussee hielpen tijdens de ruiming om het vervoer tussen de locaties zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Picrinezuur werd vroeger gebruikt in biologie- en scheikundelessen en staat bij veel scholen al jaren in de kast. Bij verkeerde opslag kan de stof door kristallisatie worden omgezet in een gevaarlijke explosieve stof.

Verwijzingen

* Monitor november 2009 Zie het origineel