Gemeente Bodegraven

afspraken over paracommercie

Gemeente, horeca en verenigingen maken afspraken over paracommercie

Op maandag 16 november 2009 ondertekenden de gemeente, Bodegraafse horeca en -verenigingen en stichtingen en Koninklijke Horeca Nederland het convenant Paracommercie. In het convenant is vastgelegd welke horeca-activiteiten er wel en niet zijn toegestaan binnen de verenigingen en stichtingen om zo oneerlijke concurrentie ten opzichte van de lokale horeca te voorkomen. Met het convenant Paracommercie mag Bodegraven zich uniek noemen.

Waar de meeste gemeentes kiezen voor een verordening, wil burgemeester Lokker op basis van heldere afspraken met elkaar komen tot een goede samenwerking. "Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat zowel het verenigingsleven als de horeca zeer belangrijk zijn voor de leefbaarheid en binding in het dorp."

In het convenant zijn er afspraken tussen de gemeente, de lokale horeca en verenigingen en stichtingen vastgelegd over paracommerciƫle activiteiten. Hieronder wordt de horeca-exploitatie binnen verenigingen en stichtingen verstaan. Voorbeelden hiervan zijn de lokale voetbalkantine en de bar in het wijkgebouw.

Op basis van gesprekken met vertegenwoordigers vanuit de horeca en het verenigingsleven is een convenant ontwikkeld dat een duidelijk draagvlak kent. Koninklijk Horeca Nederland, vertegenwoordigd door de afdelingsvoorzitter de heer Verkleij, toonde zich verheugd over het convenant. Hij benadrukte dat het convenant ook voor hen een nieuw product is en is benieuwd naar de uitwerking ervan.

In eerste instantie zal het convenant gelden tot aan de bestuurlijke fusie met Reeuwijk op 1 januari 2011. Na deze periode wordt bekeken of het convenant wordt verlengd en uitgebreid voor de nieuwe gemeente.