'Aanbestedingen overheid kosten 70 procent teveel'

19/11/2009 17:41

Fundeon

GORINCHEM, 19 november 2009 - De overheid kan 70 procent besparen op bouw- en infraprojecten, als ze het aan de aannemers over laat om de oplossing voor het probleem te bedenken. Dat stelde prof.dr.ir. Hennes de Ridder tijdens het Infra Symposium 'Van tekening tot kunstwerk' dat kenniscentrum Fundeon op 19 november in Gorinchem heeft gehouden.

"In de normale wereld denk je niet aan de oplossing als je iets koopt. Bij de aanschaf van een auto bedenk je waarvoor je hem wilt gebruiken en wat voor probleem die auto voor jou moet oplossen. Je bemoeit je niet met het maken van de auto." Bij bouw- en infraprojecten doet de opdrachtgever dat wel, zo stelt De Ridder.

Volgens de hoogleraar integraal ontwerpen aan de faculteit der civiele techniek & geowetenschappen aan de TU Delft moeten opdrachtgevers, zoals de overheid, zorgen dat de bedrijven in de bouw- en infrasector geprikkeld worden om innovatief te zijn. Dat kan door opdrachten niet alleen op basis van prijs te gunnen, maar vooral te kijken naar factoren als kwaliteit, duurzaamheid en het beperken van overlast. "Als prijs niet het enige is wat telt, komt de branche tot productontwikkeling. Zij kunnen standaarden ontwikkelen voor bijvoorbeeld tunnels en wegen. Dat maakt de productie goedkoper en de opdrachtgever kan dat product afnemen dat voldoet aan zijn eisen."

Richard van Breukelen, cfo van Rijkswaterstaat, ondersteunde het betoog van De Ridder door de nieuwe aanbestedingswijze van zijn organisatie toe te lichten. "Bij de aanleg van de A2 door Maastricht hebben we alleen een aantal top-eisen neergelegd. Tegen de opdrachtnemers hebben we gezegd 'kom met voorstellen'. Dat heeft heel verschillende opties opgeleverd, van brede tunnels tot dubbellaags en zelfs bovengronds, waaruit wij konden kiezen. Als het bij zo'n grootschalig project kan, kan het zeker bij kleine projecten."

De bijna honderd aanwezigen op het symposium, afkomstig uit de sector, zien graag een grotere rol weggelegd voor de opdrachtnemer in de ontwerpfase, zoals Van Breukelen en De Ridder bepleiten. Om dat te bereiken moet er meer overleg komen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, maar ook onderling tussen de bedrijven in de sector.

Dit eerste Infra Symposium dat Fundeon in opdracht van de brancheorganisaties in de sector heeft georganiseerd, is een eerste aanzet voor een nieuwe manier van werken. Aan de vooravond van grootschalige investeringen in de Nederlandse infrastructuur, zoals de aanleg van de Tweede Maasvlakte en het project 'Pieken in de Delta' is het nodig om de bestaande problemen op te lossen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fundeon.nl