Partij voor de Vrijheid (PVV)

Debat Wijziging uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (instelling landelijke huurcie) - Inbreng
donderdag 19 november 2009

Voorzitter,

De partij voor de Vrijheid hecht veel waarde aan het bevorderen van huisvesting, met een goede verhouding tussen de kwaliteit van de woningen en de huurprijs die daarvoor gevraagd wordt.

Het is van groot belang dat geschillen over de redelijkheid van de gevraagde huur snel opgelost worden en dat de geschillenbeslechting toegankelijk blijft.

Het wetsvoorstel waar wij vandaag over spreken biedt op dit terrein een belangrijk voordeel: aan de bestaande onduidelijke gezagsverhoudingen, verantwoordelijkheidsverdeling en aansturing wordt met het onderhavige wetsvoorstel een einde gemaakt.

De PVV is een voorstander van helderheid en eenvoud en kan zich daarom in grote lijnen vinden in de strekking van dit wetsvoorstel.

Ook al omdat meer duidelijkheid zal leiden tot een kortere behandeltijd van huurgeschillen en dat is in het belang van alle betrokkenen.

Toch wil de PVV een aantal kanttekeningen plaatsen bij het voorstel.

De minister beoogt dat in het nieuwe stelsel feitelijk een hogere bijdrage voor de financiering wordt geleverd door huurders en verhuurders die zijn betrokken bij een geschil.

Een deel van de kosten van de huurgeschillenbeslechting wordt gelegd bij die huurders en verhuurders die direct van de huurgeschillenbeslechting gebruik maken.

Deze kostenheffing is onder meer bedoeld om het al te lichtvaardig indienen van verzoeken te ontmoedigen.

De PVV is niet gelukkig met deze verhoogde legesheffing: het is van groot belang dat huurders onbelemmerd toegang houden tot de geschillenbeslechting.

Deze laagdrempeligheid dreigt voor huurders met lagere inkomens in gevaar te komen wanneer de kosten te hoog uit gaan vallen.

Juist de laagste inkomens zullen daarmee de dupe worden van dit voorstel, dat tot gevolg zal hebben dat de leges stijgen van 11 naar 25 euro!

Weliswaar kunnen mensen met een laag inkomen een beroep doen op vrijstelling van het gevraagde bedrag, maar de PVV stelt voor om in plaats van de genoemde verhoging van het legesbedrag de in het wetsvoorstel aangekondigde besparing van 4 miljoen euro die het gevolg zal zijn van deze wetswijziging te gebruiken om de leges op het oude niveau te houden of om deze zelfs te kunnen verlagen!

Graag een reactie van de minister op dit voorstel.

Voorzitter, de PVV kan zich evenmin vinden in het voorstel om het aantal locaties waar hoorzittingen plaats kunnen vinden fors terug te brengen.

Het is van groot belang dat de hoorzittingen toegankelijk blijven voor alle huurders, dus ook voor kwetsbare groepen waarvoor het moeilijk is om te reizen, zoals ouderen of gehandicapten.

Juist voor deze mensen moet deze toegankelijkheid gewaarborgd blijven en van hen kan niet worden geëist dat zij slechts op grote afstand van hun woonplaats hun zaak kunnen onderbouwen.

De PVV vraagt de minister dan ook om te bewerkstelligen dat de hoorzittingen in de toekomst zoveel mogelijk in de woonplaats van de betrokkenen of in de directe omgeving daarvan kunnen blijven plaatsvinden.

Dwing mensen niet om langere afstanden te reizen om hun standpunt op een hoorzitting duidelijk te kunnen maken.

Tot slot voorzitter, de PVV wenst géén nieuwe bestuurslaag! Graag verneem ik van de minister of het aangekondigde ZBO een dergelijke nieuwe bestuurslaag betekent.

En daar kan ik het bij laten voorzitter.