Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verzamelperiode voor facturen renovatiepremie verlengen van 3 naar 5 jaar (19/11/09)

Vandaag kunnen eigenaars die hun woning renoveren, een beroep doen op de succesvolle Vlaamse renovatiepremie. Eind oktober werd deze wegens onderbudgettering door de vorige minister van Wonen hervormd. De snelle manier van handelen zorgde echter bij heel wat verbouwers voor frustratie. Vlaams volksvertegenwoordiger Liesbeth Homans (N-VA) stelt voor om de periode voor het verzamelen van de facturen van drie naar vijf jaar te verlengen. Zo kunnen tweeverdieners hun dure uitgaven spreiden over een langere tijd en zo toch in aanmerking komen voor de maximale premie.

Liesbeth Homans heeft begrip voor het feit dat de uitgaven het ritme van de aanvragen niet kunnen volgen. Maar ze betreurt wel dat het precies de tweeverdieners zijn, die sowieso dikwijls naast een premie grijpen omdat ze als gezin net iets te veel verdienen, die nu hun renovatiepremie zien slinken. Want wie vandaag meer verdient dan 26.680 euro, kan in plaats van 30% nog maar 20% van de gedane investeringen inbrengen bij de aanvraag van de renovatiepremie.

Concreet betekent dit dat een gezin dat met zn tweeën gaat werken, voortaan voor 50.000 euro aan facturen moet binnenbrengen i.p.v. 30.000 euro om te kunnen rekenen op de volledige renovatiepremie van 10.000 euro. Voor vele mensen is dat in deze moeilijke economische tijden een bittere pil om te slikken.

Liesbeth Homans stelde vandaag in de commissie Wonen van het Vlaams parlement daarom het volgende voor: Vandaag mogen de facturen voor de premie verzameld worden gedurende drie jaar. Om de extra financiële last voor de verbouwende tweeverdieners enigszins te verlagen, stel ik voor deze periode te verlengen naar vijf jaar. Op deze manier kunnen zij die nog maar 20% van de gemaakte kosten mogen inbrengen, de noodzakelijke investering van 50.000 euro spreiden over vijf in plaats van drie jaar. Geen overbodige luxe in deze moeilijke financiële tijden.

Liesbeth Homans hoopt alvast dat de bevoegde minister rekening zal houden met deze suggestie en zo mee een oplossing wil bieden voor één van de problemen rond de renovatiepremie.

Auteur:
Liesbeth Homans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be