Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO Energie - Inbreng
donderdag 19 november 2009

Voorzitter,

De gemeente Barendrecht wil het niet, De provincie wil het niet, En bovenal; de burger wil het niet!

En toch hebben de ministers Cramer en Van der Hoeven in al hun wijsheid besloten om de opslag van CO2 onder een woonwijk in Barendrecht doorgang te laten vinden.

CO2, een atmosferische meststof waar plantjes prima op groeien, is door klimaatadepten bestempeld tot aartsvijand nummero uno. Deze vijand moet worden afgevangen en opgeslagen onder de grond. De menselijke CO2-uistoot bedraagt niet meer dan 4% van de totale uitstoot. De overige 96% van de CO2-uitstoot neemt de natuur zelf voor haar rekening.

Een studie van de Universiteit van Bristol toonde onlangs aan dat de natuurlijke opnamecapaciteit van de biosfeer nog even sterk en robuust is als voor de industriële revolutie.

Voorzitter,

Dit Kabinet wil op de stoel van Moeder Natuur gaan zitten en wil diep in de buidel tasten voor Carbon Capture and Storage, CCS, zoals het opslaan onder de grond zo mooi heet.

Als braafste jongetje van de klas heeft Nederland de EU toegezegd om twee van de twaalf EU-experimenten te faciliteren. Wij gaan dus flink betalen voor een proces waarin Moeder Natuur zelf superieur schijnt te zijn. Er zijn goede redenen om niet te beginnen met CCS.

De eerste en belangrijkste reden is dat er in de wetenschap steeds grotere twijfel groeit over het feit of CO2 wel een meetbaar opwarmend effect heeft.

De tweede reden is dat een verhoogde CO2-concentratie alle planten wereldwijd, inclusief de landbouwgewassen veel beter laat groeien. Je kunt dit gegeven navragen bij elke Hollandse tuinder.

Een derde reden is dat het afvangen van CO2 zoveel energie kost, dat men aanzienlijk minder energie overhoudt voor de bijvoorbeeld de stroomvoorziening.

En wil nou niet juist onze regering ons allemaal spaarlampen laten gebruiken om energie te besparen?

Voorzitter,

De vierde reden om niet aan CCS te doen, zijn de gevaren.

Bij ontsnapping van grote hoeveelheden CO2 kunnen mensen stikken. Niet omdat CO2 een gifstof is, ik herhaal: het is puur plantenvoedsel, maar omdat een vrijkomende CO2-bel de levensnoodzakelijke zuurstof tijdelijk kan verdringen.

Dit, Lake Overturn genaamd, gebeurde in 1986 bij Lake Nyos in Kameroen. Toen daar plotseling een CO2-bel vrijkwam, stikten 1700 mensen. Iets wat wij de mensen uit Barendrecht toch niet gunnen lijkt mij.

Graag een reactie van de minister.

Tot zover voorzitter