Gemeente Breda

Wijkontwikkeling in Breda 2010-2014

Er ligt een nieuwe programma wijkontwikkeling. Ook zijn de ontwikkelingsvisies voor Heuvel en Hoge Vucht, Doornbos en Linie vernieuwd.

Allemaal opgesteld met bewoners en partners. Het college van burgemeester en wethouders heeft de stukken dinsdag vastgesteld. Wethouder Snier van Wijkontwikkeling: âZowel de nieuwe versie van het programma wijkontwikkeling, als de vernieuwde ontwikkelingsvisies voor Heuvel en Hoge Vucht, Doornbos en Linie zijn tot stand gekomen via een intensief traject met bewoners en samenwerkingspartners. Ik dank hun allen voor hun inbreng, want deze inbreng zorgt ervoor dat de plannen goed aansluiten bij wat nodig en mogelijk is in de wijkontwikkeling. Met het nieuwe programma komen wij bovendien onze belofte na, die wij in juni 2009 deden toen de Raad de eerste versie vaststelde.â Het nieuwe programma wijkontwikkeling bevat meetbare doelen en wordt in december samen met de twee ontwikkelingsvisies aan de Raad voorgelegd.

Â

Wethouder Snier: âMet een nieuw programma en nieuwe ontwikkelingsvisies zijn we er natuurlijk nog niet. De wijken komen niet vooruit door het schrijven van mooie plannen, ook al ontstaan deze samen met de bewoners en samenwerkingspartners. Samen met bewoners en partners gaan we nu kijken hoe we de ambities uit deze plannen kunnen verwezenlijken. We doen het tenslotte voor de bewoners, maar ook door en met de bewoners.â

Â

Programma wijkontwikkeling 2.0

Het Programma Wijkontwikkeling 2.0 is gericht op realisatie van de vijf hoofddoelen uit drie gemeentelijke visies: de Structuurvisie 2020, de Maatschappelijke visie en de Visie op de Openbare Ruimte. De vijf doelen zijn: goed toeven, groeien, meedoen, gezond en zorgzaam en aantrekkelijk/concurrerend wonen. De wijkmonitor geeft aan hoe de Bredase wijkontwikkelingswijken scoren op die vijf doelen. Hieruit blijkt dat deze wijken minder goed scoren in vergelijking met het Bredase gemiddelde. Dit resultaat is verwerkt in het programma Wijkontwikkeling 2.0 en de ontwikkelingsvisie Heuvel en Hoge Vucht, Doornbos en Linie. Op die manier sluiten de plannen zo veel mogelijk aan op actuele ontwikkelingen in de wijken. Doel van Programma Wijkontwikkeling is een positieve en duurzame verandering in de wijkontwikkelingswijken op de vijf aangegeven doelen.

Â

Het nu Programma Wijkontwikkeling 2.0 bevat de uitwerking van de prestatieafspraken tussen de gemeente Breda en de drie woningbouwcorporaties voor de periode 2008-2012 ("De Alliantie 2008-2010"). In die afspraken staat dat de gemeente en de corporaties elk ⬠8 miljoen investeren in Wijkontwikkeling in Hoge Vucht, Doornbos en Linie, Driesprong en Heuvel. Doel hiervan is de fysieke en sociaal-economische situatie in die wijken op een hoger niveau te brengen. In het nieuwe programma Wijkontwikkeling is een projectenlijst opgenomen die sluit op â8+8â mln euro voor de periode 2010-2012. Op die lijst staan aanpak van het Dr. Struyckenplein, Mgr. Nolensplein, Edisonplein, park BinnenBuiten en Brede School Geeren-Zuid.

Â

Aanpak van het programma wijkontwikkeling:


1. versteviging van de sociaal-economische positie van de bewoners op de thema's: onderwijs, participatie, veiligheid en gezondheid uitgewerkt in werkplan


2. doorgaan met nieuwe manieren van communicatie met en participatie van bewoners


3. doorgaan met de uitvoering van fysieke maatregelen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en buitenruimte


4. onderzoek met bewoners en professionele stakeholders naar de mogelijkheden van meer samenhang en samenwerking in de uitvoering van de maatregelen


5. doorgaan met ontwikkeling en uitvoering van de wijkmonitor

Â

Ontwikkelingsvisie Heuvel 2010-2015

In 2001 startte de wijkontwikkeling in Heuvel. De ambities en doelstellingen zijn vastgelegd in de Ontwikkelingsvisie Heuvel 2010-2015. In 2009, halverwege de looptijd, hebben veel bewoners en alle partners, zoals wijkraad, woningbouwcorporatie, onderwijs en welzijnsorganisaties stilgestaan bij de bereikte resultaten en bepaald of de toen ingeslagen koers nog steeds de juiste is. Al deze partijen hebben ook meegewerkt aan het herijken van de Ontwikkelingsvisie Heuvel. Conclusie is dat bij alle doelstellingen in meer of mindere mate successen zijn behaald en dat er nog steeds een grote opgave ligt om de ambities van 2001 te realiseren. De Ontwikkelingsvisie Heuvel bevat de nieuwe ambities en doelstellingen voor de periode 2010-2015.

Â

Ontwikkelingsvisie Hoge Vucht, Doornbos en Linie 2010-2015

In 2001 heeft het samenwerkingsverband Samenwerken aan Leefbaarheid (SAL) het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost opgesteld. Op dat moment is ook afgesproken om het plan tussentijds, dus in 2009, te herijken. In diverse wijktafels en manifestaties hebben bewoners en partners hard gewerkt aan een nieuwe visie voor Hoge Vucht, Doornbos en Linie. Deze visie is verwoord in de Ontwikkelingsvisie Hoge Vucht, Doornbos en Linie. Hieruit volgt in maart 2010 ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De Ontwikkelingsvisie Hoge Vucht, Doornbos en Linie bevat bovendien nieuwe ambities en doelstellingen voor de periode 2010-2015.

Â

Driesprong

In mei 2009 is de structuurvisie voor Driesprong vastgesteld. Hierin staan de ambities voor het gebied voor de ruimtelijke ontwikkelingen het te realiseren ruimtelijke programma, de ruimtelijke structuur en de ruimtelijke planning en uitwerkingen op de korte en lange termijn (2025). Doel voor Driesprong is een groene wijk, met meer diverse woningen, een centraal plein en een nieuw perspectief voor het bedrijventerrein. Ook de structuurvisie is tot stand gekomen samen met bewoners en partners in de wijk. In 2010 maken woningbouwcorporaties en gemeente afspraken over hoe we de ontwikkelingen in Driesprong gaan realiseren.

Â

Planning

Het nieuwe programma wijkontwikkeling en de ontwikkelingsvisies Heuvel en Hoge Vucht, Doornbos en Linie worden begin december in de commissie mens en maatschappij besproken. Op 17 december beslist de Raad over de stukken.

Â

Breda, 19 november 2009

Te downloaden:

* Ontwikkelingsvisie_Hoge_Vucht_Doornbos_en_Linie_2010_2015.pdf
* Programma Wijkontwikkeling 2.pdf

* Visie Heuvel 2010 2015.pdf