Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sarah Smeyers vindt quota beledigend voor vrouwen (19/11/09)

Quota voor vrouwen in private raden van bestuur zijn geen oplossing voor de structurele problemen die hier meespelen en zijn bovendien beledigend voor zovele vrouwen die op eigen houtje een loopbaan uitbouwen. Dat stelt Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) vandaag als reactie op de plannen die minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) deze week lanceerde. Milquet wil niet alleen overheidsbedrijven maar ook beursgenoteerde bedrijven verplichten om binnen de komende zeven jaar minstens één derde vrouwen aan te stellen in hun raden van bestuur. Sarah Smeyers roept de minister dan ook op om haar beleidsintentie bij te sturen, zodat ze bekwame en ambitieuze vrouwen niet tot excuustruus degradeert.

Dat de minister overheidsbedrijven quota wil opleggen, tot daar. De overheid heeft inderdaad als taak om aan de maatschappij het goede voorbeeld te geven. Maar beursgenoteerde en private bedrijven in het algemeen verplichten om een bepaald percentage vrouwelijke bestuurders aan te stellen, is bijzonder betuttelend. Het is bovendien een impliciete beschuldiging aan het adres van deze bedrijven alsof die zich nu effectief allemaal schuldig maken aan discriminatie ten aanzien van vrouwen. Uitzonderingen bestaan uiteraard altijd, maar de overgrote meerderheid van de bedrijfsleiders zijn verstandig genoeg om bekwame vrouwen niet te discrimineren. Bovendien vreest Sarah Smeyers dat quota een negatieve stempel zullen drukken op de vrouwen die zo binnenkort in raden van bestuur terecht komen.

Sarah Smeyers: Wat wij willen vermijden, is dat een vrouwelijke bestuurder van een bedrijf heel haar leven behandeld wordt alsof ze enkel en alleen vanwege verplichte quota aan haar job is geraakt. Alsof ze daar niet zit vanwege haar bekwaamheid en expertise! Met dat besef zou ik niet willen leven.

Sarah Smeyers erkent dat vrouwen in de praktijk niet altijd en overal gelijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt, maar de oorzaken daarvan zijn meer maatschappelijk en dieperliggend van aard. De combinatie arbeid-gezin en bepaalde klassieke rollenpatronen spelen immers nog steeds, zij het al minder dan vroeger, een belangrijke rol. Quota zijn daarvoor geen oplossing. Smeyers pleit daarentegen voor een écht gelijkekansenbeleid, dat vrouwen en mannen dezelfde toegang tot alle jobs moet garanderen. Een evenwichtig gezinsbeleid kan een belangrijke sleutel zijn om de juiste vrouw op de juiste plaats te krijgen.