Landschap Noord-Holland

Studiemiddag over beheer en onderhoud kerkhoven en begraafplaatsen

Vanuit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt zijn kerkterreinen vaak zeer waardevol en bepalend voor de identiteit van het Noord-Hollandse landschap. Daarom heeft Landschap Noord-Holland de afgelopen jaren projecten uitgevoerd waarin onderhoud en herstel van historische kerkterreinen centraal staat. Er is ervaring opgedaan met herstel van zowel groene- als gebouwde elementen.

Het blijkt dat bij de eigenaren van verschillende religieuze plekken de behoefte is aan informatie over het herstellen van religieuze elementen en de financiering ervan. Reden voor Landschap Noord-Holland om een cursus te ontwikkelen waarbij al deze aspecten aan bod komen. Hoe maak je een goed beheerplan waarbij zowel de groene als de rode elementen aan bod komen? Waar loop je tegen aan en waar moet je rekening mee houden? Naast een theoriedeel worden deze vragen aan het eind van de cursus meteen behandeld aan de hand van een aansprekend praktijkvoorbeeld.

De cursus is bedoeld voor eigenaren, beheerders of vrijwilligersgroepen die een cultuurhistorisch waardevolle begraafplaats of kerkhof beheren. Daarom nodigt Landschap Noord-Holland u uit voor de studiemiddag: "Rood en Groen voor kerkterreinbeheerders, praktisch beheer en financiering". Hij vindt plaats op donderdagmiddag 19 november in Egmond-Binnen.

U kunt zich voor de cursus aanmelden (voor 26 oktober) bij Marjan de Krijger Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064412 of per e-mail: m.dekrijger@landschapnoordholland.nl. De betaling van het cursusgeld vindt plaats door middel van een eenmalige incasso. Gelieve bij opgave per e-mail uw rekeningnummer te vermelden. Kosten voor deelname aan de cursus is voor vrijwilligers ¤ 7,50, voor professionals ¤ 30,- dit is inclusief cursusmap.

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Jeanine Hamers 088-0064444 of Arthur Schaafsma 088-0064449. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers

Noot voor redacties