Gemeente Delfzijl

PERSBERICHT (embargo tot 1 november 2009)
Rekenkamercommissie Delfzijl neemt onderhoudskosten voor wegen, gebouwen en bruggen onder de loep.

De rekenkamercommissie van de gemeente Delfzijl heeft haar vijfde onderzoeksrapport opgeleverd. Dit rapport handelt over de 'Onderhoudskosten wegen, gebouwen, bruggen' voor de gemeente Delfzijl. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan de raad en toegelicht in de raadsvergadering van 19 november 2009.

De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeente. Dit betekent dat de rekenkamercommissie zelf bepaalt welke onderwerpen worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt ingericht. De commissie bestaat uit 4 externe onafhankelijke leden. De gemeenteraad kan (maar ook burgers kunnen dat) de rekenkamercommissie verzoeken om een bepaald onderwerp nader te onderzoeken. Het doel van het rekenkamercommissieonderzoek is om inzicht te bieden in de prestaties van de gemeente en waar gewenst het formuleren van aanbevelingen voor de toekomst.

De centrale onderzoeksvragen in de aan te bieden rapportage zijn: 1. Onderzoek welk niveau van onderhoud voor gebouwen, wegen en bruggen wordt aangehouden als referentiekader en bestuurlijk is vastgesteld. Stel daarbij vast in hoeverre van objectieve en landelijk in gebruik zijnde beheers- en onderhoudsystemen gebruik wordt gemaakt. 2. Onderzoek welke budgetten beschikbaar zijn resp. nodig zijn en constateer eventuele verschillen tussen gewenst/nodig en beschikbaar. 3. In hoeverre kan de onderhoudssituatie in Delfzijl worden vergeleken met andere gemeenten en is er voldoende informatie voor een benchmark beschikbaar. 4. Welke conclusies en aanbevelingen zijn hieraan te verbinden 5. Welke risico's loopt de gemeente Delfzijl.
6. Welke leerdoelen zijn te formuleren.

De volgende conclusies en aanbevelingen zijn ondermeer geformuleerd:
- Het is gebleken dat in de afgelopen jaren maar gedeeltelijk beleidskaders voorhanden waren voor het taakveld beheer en onderhoud. Inmiddels is voor beheer en onderhoud wegen het document Beleidsvisie wegen Delfzijl (bureau Oranjewoud) beschikbaar, dat kaderstellend en daarmee richtinggevend is.
- Er is een achterstand ontstaan in het onderhoud van wegen en bruggen.
- Het ontbreken van een goede beheerfilosofie maakt ook dat er geen richting kan worden gegeven aan het onderhoudsprogramma.
- De budgetten worden in het algemeen als krap ervaren en op onderdelen (b.v. wegen) als absoluut onvoldoende om tot een adequate taakuitvoering te komen. De wegbeheerder moet er ondermeer voor zorgen dat het kapitaal dat in de wegen is geïnvesteerd in stand blijft, door het tijdig plegen van onderhoud. Het is daarbij zaak een optimale beheer- en onderhouds-strategie vast te stellen, met een maximaal rendement gegeven het gekozen kwaliteitsniveau en het beschikbare budget.
- Uit het onderzoek is gebleken dat op de vraag, of er voldoende planmatig en efficiënt wordt gewerkt, het antwoord is dat het aan de uitvoerende kant beter zou kunnen. Uitgangspunt daarbij is betere sturing. Behalve voor de binnendienst van de afdeling gemeentewerken liggen er volop mogelijkheden om met de buitendienst samen te werken in DEAL verband en daar schaalvoordelen te behalen waardoor verdere professionalisering en efficiencywinst is te realiseren.
- Het college geeft meer inhoud aan betrokkenheid van de burger bij de kwaliteit van de woon- en leefomgeving, in het kader van Lokaal Sociaal Beleid.

Nadere informatie:
Dhr. R. Folkersma, lid-rapporteur van de rekenkamercommissie: 0598-322467 Dhr. B.S. Wilpstra, voorzitter van de rekenkamercommissie: 050-4090809 Mw. F.L. Sintenie-De Haan, secretaris van de rekenkamercommissie: 0596-639332

Delfzijl, 30 oktober 2009.


---- --