NL première Symfonie nr. 4 Arvo Pärt & Wereldpremière Dopper Requiem


GRONINGEN, 20091111 -- Het Noord Nederlands Orkest brengt op 19, 20 en 21 november een avond met werken van religieus geïnspireerde componisten. Op het programma staan de wereldpremière van het Requiem van de Stadkanaalster componist Cornelis Dopper, de Nederlandse première van de nieuwe symfonie `Los Angeles' van Arvo Pärt en Hamburgs Klezmania. Het NNO staat onder leiding van dirigent Anthony Hermus en wordt ondersteund door het NNCK.

Arvo Pärt

Voor de pauze staat Jeff Hamburgs Klezmania en de wereldpremière van het Dopper Requiem op het programma. Jeff Hamburg onderneemt in zijn muziek een zoektocht naar zijn Joodse wortels, met Joodse legenden en Bijbelse verhalen als vertrekpunt, zo ook in zijn energieke Klezmania . Z oals de benaming van Hamburgs in 1998 voltooide Klezmer Symfonie al aangeeft, is het werk geïnspireerd op de aloude Klezmer-traditie. `Klezmer' wortelt in twee Hebreeuwse woorden, te weten `kley' wat `werktuig' en `zemer' wat `musiceren' betekent.

In het kader van het Dopperfestival voert het NNO het in 1935 geschreven Requiem van de in Stadskanaal geboren Cornelis Dopper uit. In 1932 had Dopper een bezoek gebracht aan een klooster in Valkenburg (L.), waar hij het zilveren jubileum van zijn nicht Clara Kolkman (zuster Magdala) bijwoonde. De plechtigheden, de entourage en de kerkmuziek hadden hem zodanig ontroerd, dat ze hem inspireerden tot het componeren van een Requiem. Hij voltooide het werk, dat nu, na zoveel jaren, zijn wereldpremière beleeft, in 1935. Het NNCK verleent hierin zijn medewerking.

Na de pauze hoort het publiek de nieuwe symfonie van Arvo Pärt, die hij 38 jaar na zijn Derde symfonie schreef. Pärt schreef deze voor zijn doen lange Vierde symfonie in 2008 in opdracht van het Los Angeles Philharmonic, waar het onder leiding van Esa Pekka Salonen op 11 januari jl. in wereldpremière ging en nu al bij het NNO te horen is. Pärt hoopt er een postduif richting Siberië mee gecreëerd te hebben, naar al die mensen die daar onterecht gevangen zitten, in het bijzonder de door Pärt bewonderde oligarch Khodorovski wiens politieke ambities de kiem in werden gesmoord. Khodorovski steunde de tegenstanders van de voormalige President en huidige eerste minister van Rusland, Vladimir Poetin. Laatstgenoemde verbande Khodorkovsky, officieel omwille van frauduleuze praktijken die echter nooit honderd procent sluitend zijn bewezen, in 2005 dan ook naar Siberië.

Concerten

Donderdag 19 november 2009 | Stadskanaal | Theater Geert Teis | 20.00 uur*
Kaartverkoop en - informatie: www.theatergeertteis.nl.

Vrijdag 20 november 2009 | Drachten | De Lawei | 20.00 uur*
Kaartverkoop en - informatie: De Lawei | www.lawei.nl | (0512 ) 33 50 50

Zaterdag 21 november 2009 | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur*
Kaartverkoop en - informatie: De Oosterpoort | www.de-oosterpoort.nl | (050 ) 369 58 00

> Programma

Hamburg Klezmania
Dopper Requiem (Wereldpremière)
Pärt Symfonie nr. 4 (Ned. première)

Dirigent Anthony Hermus
Koor NNCK, inst. Louis Buskens


Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam.

Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws.

Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was.

Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

Anthony Hermus
Dirigent

Antony Hermus (1973) wordt door pers en collega's gezien als "één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de afgelopen jaren". In 2003 werd Hermus op 29-jarige leeftijd benoemd tot Generalmusikdirektorvan de Duitse Stad Hagen, waar hij als muzikaal directeur van het operahuis en chef-dirigent van het Philharmonisch Orchester Hagen een groot en gevarieerd repertoire opbouwde van circa vijftig opera's en meer dan 200symfonische werken. Aan het Fontys-Conservatorium in Tilburg (NL) studeerde Antony Hermus piano bij Jacques de Tiègeen orkestdirectie bij Jac. van Steen en Georg Fritzsch. De afgelopen seizoenen dirigeerde Antony Hermus, orkesten in binnen- en buitenland, waaronder het Brabants Orkest, de Nürnberger en de Bochumer Symphoniker, de Philharmonische Orkesten in Duisburg, Magdeburg, Freiburg, Kiel, Rostock, Bremerhaven en Osnabrück, het Orchestre de Bretagne en het RTE-National Symphony Orchestra of Ireland. In augustus maakte Anthony Hermus zijn succesvolle Azie-debuut bij het Taipei Symphony Orchestra en het Chimei Philharmonic Orchestra. Door de Duitse krant `Die Welt' werd Hermus genomineerd als beste dirigent van het afgelopen seizoen.

Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK)

Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) werd in 1991 opgericht op initiatief van het Noord Nederlands Orkest. Onder auspiciën van het NNO bouwt het koor onder leiding van Louis Buskens en Leendert Runia aan een breed repertoire. Het NNCK verzorgt in diverse concertzalen en theaters in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe concerten. Het koor bestaat uit circa 100 geselecteerde zangers en zangeressen uit Friesland, Drenthe en Groningen en is een `projectkoor': het koor komt bijeen wanneer het NNO symfonische werken programmeert voor koor en orkest. In de loop der jaren werden NNCK en NNO gedirigeerd door bekende dirigenten uit binnen- en buitenland, zoals Alexander Vedernikov, Alexander Liebreich, Jacek Kaspszyk, Jan Willem de Vriend, Jean Fournet, Viktor Liberman, Roy Goodman, Ivor Bolton, Bramwell Tovey en Michael Hofstetter. Door de zeer zorgvuldige en geconcentreerde manier van instuderen heeft het NNCK in de loop der tijd bijzonder succesvolle concert- en radio-uitvoeringen gegeven. Later werd aan het repertoire van het NNCK een gevarieerde verzameling werken toegevoegd. Van hedendaags tot barok. Van klassiek tot hoogromantiek. Twee jaar geleden zong het koor bij het concert van het NNO tijdens het Arvo Pärt Festival, in The Queen Symphony van Kashif, de Messiah van Händel, de Matthäus Passion van Bach en de Derde symfonie van Johan de Meij in maart 2006. In 2007 vierde het NNCK haar 15-jarig bestaan met onder andere een indrukwekkende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. In het najaar van 2007 zong het NNCK in Parijs met een uitvoering van het NNO in Salle Pleyel L'action Préalable by Scriabin. Tevens zong het koor de Messiah van Händel, de Achtste symfonie - Lieder der Vergänglichkeit van Pederecki en in mei van dit jaar de Derde Symfonie van Mahler.. Daarnaast heeft het koor meegewerkt aan diverse CD-opnames en werkte het koor mee aan van de succesvolle openluchtopera's van het NNO.